VIDEO: Pred 30 rokmi začali narovnávať šikmú vežu v Pise

Pred 30 rokmi, 7. januára 1990, bol z dôvodov rekonštrukcie uzavretý jeden z turistických magnetov Talianska, šikmá veža v Pise.

07.01.2020 06:53
Pisa, šikmá veža v Pise, turistka, dievča,... Foto:
Šikmú vežu v Pise treba podoprieť.
debata

Mramorová zvonica, ktorej vrchol sa od zvislej osi odkláňal už takmer o štyri a pol metra, bola opäť otvorená po bezmála 11 rokoch. Technikom sa slávnu stavbu podarilo napriamiť skoro o štyri decimetre a zachrániť ju tak aj pre budúce generácie.

Základný kameň honosnej, 54,4 metra vysokej zvonice v Pise bol položený v lete roku 1173. Mäkké podložie spôsobilo, že sa veža už počas stavby začala nakláňať. Stavitelia sa odchýlku pokúsili korigovať vkladaním lichobežníkových kameňov. Nakláňanie sa ani tak nepodarilo zastaviť a postupom času se dokonca začalo zrýchlovať. Začiatkom 90. rokov minulého storočia už sa veža nakláňala zhruba o milimeter ročne, a hrozilo jej zrútenie.

V januári 1990 preto úrady ikonickú zvonicu uzavreli a zahájili jej opravu. Náročná rekonštrukcia trvala 11 rokov a vyšla taliansku štátu pokladnicu na viac ako 28 miliónov eur. Stavbári počas nej museli spevniť podložie veže aj zvonicu samotnú. Veža sa dočkala aj čiastočného narovnania. Pôvodnú odchýlku od zvislej osi, ktorá činila 4,5 stupňa, sa podarilo zmenšiť „iba“ na 3,97 stupňa.

V decembri 2018 informovali agentúry o tom, že sa veža vďaka inžinierskym prácam prestala nakláňať a jej odklon je teraz o pol stupňa menší ako na prelomu tisícročia.

debata chyba
Viac na túto tému: #PISA #veža #turistická atrakcia #šikmá veža