Vo Vihorlate zimuje približne 20-tisíc husí zo Sibíri

Na Zemplínskej šírave a Senianskych rybníkoch aktuálne zimuje približne 20-tisíc husí zo Sibíri. Na svojej internetovej stránke o tom informovala Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat.

06.01.2020 10:08
IMG 2856-1024x683 Foto:
V minulosti sa sibírske husi počas zimného obdobia na Slovensku nevyskytovali, teplejšie zimy bez snehu a zamrznutých vodných plôch im však vytvárajú vhodné podmienky.
debata (22)

Najpočetnejším druhom je hus bieločelá, ochranári zaznamenali aj prítomnosť husí divých a tundrových.

Do krajín strednej a južnej Európy sa husi presúvajú z arktických častí Euroázie za teplejšou zimou. Pre svoje prezimovanie potrebujú územie, ktoré nepokrýva sneh a jazerá, ktoré nie sú zamrznuté. Veľké vodné plochy využívajú ako ochranu pred dravcami. Najviac pozorovateľné sú v ranných hodinách, počas ktorých odlietajú kŕdle husí na polia. Na nich sa živia zvyškami po kukurici, korienkami, burinami a inou rastlinnou potravou. Výnimočne konzumujú aj oziminu.

V minulosti sa sibírske husi počas zimného obdobia na Slovensku nevyskytovali, teplejšie zimy bez snehu a zamrznutých vodných plôch im však vytvárajú vhodné podmienky. V prípade chladnejšej zimy by v migrácii pokračovali a zimovali by v Maďarsku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #Sibír #vihorlat #husi