VIDEO: V Číne objavili viac ako 200 ďalších terakotových bojovníkov

Čínski archeológovia objavili počas svojich nedávnych výkopových prácach približne 220 ďalších a dosiaľ neodkrytých bojovníkov z takzvanej Terakotovej armády. To všetko spolu s množstvom starodávnych zbraní a iných artefaktov z pohrebnej jamy pri mauzóleu Čchin Š’-chuang-tiho (259 až 210 pr. n. l.), slávneho prvého cisára zjednotenej Číny z dynastie Čchin.

12.01.2020 20:34
debata

Múzeum pri rozsiahlom pohrebnom komplexe cisára menom Čchin Š'-chuang-ti, ktoré sa nachádza blízko mesta Si-an v provincii Šen-si v severozápadnej Číne, minulý týždeň uviedlo, že počas tretieho výkopu prebiehajúceho v rokoch 2009 až 2019 bola preskúmaná plocha 400 metrov štvorcových v takzvanej jame č. 1, kde nové nálezy objavili.

„Novo nájdené artefakty sú dobre usporiadané v pohrebnom priestore, ktorý mal byť podriadenou hrobkou voči samotnému mauzóleu. Avšak jej krížový tvar a usporiadanie priechodov naznačuje vyššie vojenské postavenie bojovníkov,“ vysvetlil podľa agentúry Reuters pracovník múzea Ťiang Wen-siao.

Táto jama je najväčšia medzi tromi hlavnými jamami, ktoré obklopujú hrobku cisára. Má na dĺžku 230 metrov, široká je 62 metrov a hlboká päť metrov. Doteraz ešte nebola prebádaná

Nové objavy zahŕňajú aj 12 hlinených koní, stopy dvoch vozov a niektoré ďalšie zariadenia. Medzi zbraňami archeológovia našli, okrem iného, farebné štíty, bronzové meče a luky.

„Fosílie koní a stopy kočov, ktoré sme našli v malej jame v západnej časti hrobovej pasáže na juhu, ukazujú, že išlo o sprievodnú jamu pre kone a koč,“ dodal Ťiang.

Odhalili aj zlatú figúrku ťavy. Zlatá ťava je podľa výskumníkov vrcholom objavov, pretože úplne nepatrila do čínskej nížiny, ide o prvý známy výskyt tohto zvieraťa (hoci len jeho umelecké stvárnenie) v krajine. Je tak podľa vedcov zrejmé, že už za starovekej dynastie Čchin prebiehalo rané obchodovanie medzi Čínou a západom Ázie.

Mauzóleum prvého cisára dynastie Čchin z 3. storočia pr. n. l., známej pod označením Terakotová armáda, patrí medzi najväčšie a najbohatšie mauzóleá na svete. Prieskumy potvrdili, že súčasťou hrobky je pod zemou pochovaná armáda s viac ako 8 200 sochami terakotových bojovníkov z obdobia okolo roku 220 pr. n. l. Pôvodne farebné sochy sú vyrobené z pálenej hliny.

Pôvodný kráľ Čeng, od roku 247 pr. n. l. panovník západočínského štátu Čchin, postupne dobyl ostatné čínske štáty, zjednotil tak krajinu a roku 221 pr. n. l. si udelil titul Čchin Š'-chuang-ti, Prvý zvrchovaný cisár Čchin.

Ríšu rozdelil na komandérie a okresy. Budoval cesty, zaviedol jednotnú menu, znaky písma a zjednotil miery objemu a hmotnosti. Za účelom obrany krajiny vybudoval dlhú stenu. Vládol železnou rukou, dodržiavanie prísnych zákonov sa nekompromisne vyžadovalo. Sám pritom žil rozmarne, nechal vybudovať prepychový cisársky palác a už počas jeho života sa začalo s výstavbou jeho hrobky.

Ôsmy div sveta Terakotová armáda teda vznikol, aby strážil hrobku prvého cisára zjednotenej Číny. Objavená bola náhodou 29. marca 1974. Keď miestni roľníci kopali studňu, narazili na zlomky keramických plastík, bronzové spúšte k samostrelom aj hroty šípov. Nález ohlásili archeológom, ktorí začali prieskum, dva roky potom okrem prvého a najväčšieho podzemného objektu objavili ďalšie dve podzemné komory, neskôr štvrtú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #nálezisko #Terakotová armáda