VIDEO: Nemecký ostrov je kolískou tuleních mláďat v Severnom mori

V Severnom mori, asi 60 kilometrov od nemeckého pobrežia, priťahuje ostrov Helgoland so svojimi impozantnými strmými brehmi turistov aj v zime. Tí však neobdivujú divokú krajinu, píše agentúra AFP, ale tulene.

29.01.2020 07:53
tuleň Foto:
Každoročne medzi novembrom a januárom je duna Helgolandu, čo v nemčine znamená "svätá krajina", preplnená tuleňmi, ktoré sa sem prichádzajú rozmnožovať.
debata

Tiež na kúpanie je tu voda príliš chladná. Ostrov, ktorý za oboch svetových vojen slúžil ako základňa ponoriek, bičujú vetry a pekné počasie tu býva vzácnosťou. Nie, turisti sem prišli, aby sa prizerali inému predstaveniu.

Každoročne medzi novembrom a januárom je duna Helgolandu, čo v nemčine znamená „svätá krajina“, preplnená tuleňmi, ktoré sa sem prichádzajú rozmnožovať. Novorodenci s bielou kožušinou a vzhľadom plyšovej hračky budia u amatérskych fotografov nadšenie.

„Sú tak blízko. Pozerám sa na ne často v televízii, ale tu to je úžasné,“ vysvetľuje nemecká turistka Karin, ktorá prišla zo západonemeckého Essene.

Podľa združenia Jordsand, ktoré sa usiluje o zachovanie biodiverzity pobrežia, sa tu od novembra narodilo viac ako 520 mláďat.

Členovia združenia spolu s dvoma strážcami, ktoré zamestnáva obec Helgoland, dohliadajú aj na turistov. Na tomto človekom nedotknutom romantickom ostrove bol v 19. storočí napísaný text nemeckej národnej hymny.

Návštevníci dostanú pokyn, aby sa k tuleňom nepribližovali na viac ako 30 metrov, najmä v období rozmnožovania.

Hoci sú malé tulene nádherné, v dospelosti môžu vážiť až 300 kilogramov a neváhajú hrýzť, aby sa bránili.

Strážkyňa Ute Fauschová pripomína iný problém. „Turisti sa niekedy zabudnú a príliš sa k tuleňom priblížia. To má v lete negatívne dôsledky, pretože tulene si na človeka zvykajú. Keď sa potom chcú vo vode hrať, môžu kúpajúcich sa ľudí zraniť,“ hovorí.

Preto tu bol postavený drevený chodníček, aby sa turisti držali v patričnej vzdialenosti. A to aj preto, že v posledných rokoch počet tuleňov vzrástol. „Je ich čoraz viac. Podľa môjho názoru to je preto, že tu je hojnosť potravy,“ uvádza Elmar Ballstädt, člen združenia Jordsand.

Podľa vedcov je jednou z možných príčin zvýšenie teploty vody o 1,6 stupňa Celzia v posledných 45 rokoch. Ide o dôsledok otepľovania klímy. „Ak však voda stúpne, budeme mať nepochybne nové problémy,“ dodáva Elmar Ballstädt. Plocha, ktorá je na ostrove k dispozícii, by tak bola menšia. Tulenie samice na Helgolande rodia a novorodenci zostávajú ešte tri týždne u matky, ktorá ich dojčí, než vstúpia do vody.

V nadchádzajúcich týždňoch malé tulene vyplávajú do vôd, avšak neopustia Severné more. A na jar sa na Helgoland vrátia, vymenia si tu kožušinu a opäť sa ocitnú v hľadáčiku fotografov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ostrov #tulene #krajina #množenie