VIDEO: Pavián "ukoristil" levíča a začal sa oň starať ako o vlastné mláďa

Samec paviána sa v Krugerovom národnom parku v Juhoafrickej republike postaral o nezvyčajný zážitok, keď ukoristil levíča, vyšplhal s ním do koruny stromov a začal mu starať o srsť, ako to paviány robia u vlastných mláďat.

05.02.2020 07:11
debata

Situáciu zachytil Kurt Schultz, ktorý v parku zabezpečuje safari. Nič podobné vraj za 20 rokov svojej praxe nevidel, napísala k tomu agentúra AP.

„Ten pavián o neho staral, ako by to bolo paviánie mláďa. Samci paviánov sa o mláďatá často starajú, ale správanie toho samca voči levíčaťu bolo rovnaké ako je to u samíc pri starostlivosti o vlastné mláďatá,“ povedal Schultz.

Skupinu paviánov zbadal v sobotu a všimol si, že zvieratá boli nepokojné. Pravdepodobne na levíča zrovna narazili. Svorka totiž bola v oblasti žulových kopcov, kde často levy a leopardy ukrývajú mláďatá, keď sami lovia.

„Paviány sú silné zvieratá a keď sa spočiatku o levíča začali biť, mohli mu spôsobiť vnútorné zranenia,“ napísal Schultz. To ráno bolo veľmi horúco a levíča vykazovalo známky dehydratácie. Keď sa svorka trochu upokojila, vyšplhal sa samec s levíčaťo v labe do koruny stromov a dlho ho tam hladil. „Levíča vyzeralo vyčerpane,“ povedal Schultz.

On i jeho kolegovia situáciu sledovali a stihli zaobstarať fotografie. „Myslím, že to levíča nemá šancu prežiť. Tá tlupa bola veľká a dospelý lev nebude schopný získať mláďa naspäť. Príroda je často krutá a pre levie mláďatá nie je ľahké prežiť. Keď to levíča povyrastie, mohlo by byť pre paviány nebezpečné. Bol som svedkom situácie, kedy paviány nemilosrdne zabili mláďa leoparda, a počul som o prípade, kedy paviánia tlupa zabila levie mláďa,“ dodal Schultz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #levica #národný park #pavián