VIDEO: Južnú Ameriku v minulosti obývali korytnačky veľké ako auto

Samce mali panciere s rohmi, ktoré využívali pri boji.

17.02.2020 06:51
debata

V Kolumbii a Venezuele objavili nové fosílie gigantickej korytnačky, ktoré priblížili život tohto tvora veľkého ako osobné auto. Stupendemys geographicus žila v mokradiach na severe Južnej Ameriky pred 13 až 7 miliónmi rokov, ešte predtým, ako sa sformovali rieky Amazonka a Orinoko. Hoci prvé fosílie korytnačky objavili už v 70. rokoch minulého storočia, veľa o nej nebolo známe.

Nové fosílie korytnačích pancierov našli v kolumbijskej púšti Tatacoa a venezuelskom regióne Urumaco. Pri ich analýze vedci odhadli, že tieto plazy boli dvojnásobne väčšie ako súčasný najväčší druh. „Pancier niektorých jedincov Stupendemys dosiahol takmer tri metre, v dôsledku čoho je to jedna z najväčších korytnačiek, ak nie najväčšia, ktoré kedy žili. Dva druhy pancierov naznačujú, že existovali dve pohlavia – samce mali panciere s rohmi a samice bez nich,“ cituje televízia Sky News vedúceho štúdie Marcela Sancheza. Rohy smerujúce vpred mali samce pri hlave na oboch stranách panciera a možno slúžili ako kopije pri boji s ďalšími samcami.

Vedci, ktorí o svojich objavoch informovali v odbornom časopise Science Advances, tvrdia, že okrem panciera a iných kostrových ostatkov našli aj kosť z čeľuste, čo im poskytlo väčší náhľad do toho, ako sa obrovské korytnačky stravovali. Predpokladajú, že Stupendemys geographicus žila na dne jazier a riek, spolu s obrovskými krokodílmi, a jedla malé živočíchy, rastliny, semienka i ovocie.

Enormná veľkosť korytnačky bola pre ňu dôležitá pri ochrane pred ďalšími veľkými predátormi. Jedna z nájdených fosílií mala v sebe zarytý krokodílí zub, informuje spravodajský portál BBC.

Vďaka fosíliám tiež vedci preskúmali vzťah Stupendemys geographicus s inými korytnačími druhmi. „Na základe výskumov korytnačej anatómie teraz vieme, že niektoré žijúce korytnačky v amazonskom regióne sú jej najbližšími príbuznými,“ uviedol Sanchez.

debata chyba
Viac na túto tému: #korytnačka #Južná Amerika #fosília #pancier