V Indii sa výrazne zmenšujú populácie vtákov

Hlavnými dôvodmi úbytku sú podľa vedcov lov a strata prirodzeného prostredia.

25.02.2020 09:21
holuby, vtáky Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V Indii sa v uplynulých desaťročiach prudko zmenšila tamojšia populácia vtákov. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie, ktorá vychádza z údajov viac ako 15-tisíc pozorovateľov vtáctva, ktorí pomohli vyhodnotiť stav 867 druhov.

Najväčšie poklesy zaznamenali medzi orlami, supmi, vrabcami a migrujúcimi pobrežnými druhmi. Naopak, populácia pávov, ktoré sú jedným z indických národných symbolov, výrazne narástla.

Hlavnými dôvodmi úbytku sú podľa vedcov lov a strata prirodzeného prostredia, pričom najväčšiu hrozbu v súčasnosti pre vtáky predstavujú kolízie s elektrickým vedením.

Štúdia sa zamerala na pokles populácií vtákov počas uplynulých 25 rokov a samostatne aj za posledných päť rokov. Vychádzali pritom z viac ako 10 miliónov pozorovaní a dáta zhromaždili s pomocou globálnej databázy eBird.

„Z dlhodobého hľadiska sme mali k dispozícii potrebné údaje len o 261 druhoch, z ktorých 52 % zaznamenalo pokles (v počtoch). Čo sa týka súčasných trendov, boli k dispozícii dáta len o 146 druhoch, z ktorých takmer 80 % klesalo (v počtoch),“ vyjadril sa spoluzakladateľ indickej nadácie na ochranu prírody MD Madhusudan.

Štúdia však zároveň upozorňuje, že nepredstavuje správu o „celkovom zdraví“ indického vtáctva, pretože nemajú dostatok dát o všetkých druhoch. „Nedostatok údajov o množstve indických druhov vtákov bráni v jasnom poznaní, ako sa im darí,“ konštatujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #India #výskum #vtáky #lov #vták #poplulácia vtákov