Rok 2020 sa podľa expertov zaradí medzi päť rekordne teplých rokov v dejinách

Existuje dokonca 50-percentná pravdepodobnosť, že sa v historických tabuľkách dostane na prvé miesto. Oznámili to vedci z amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA).

24.02.2020 07:05
zem, otepľovanie, doba ľadová Foto:
Zem sa oteplí bez ohľadu na vývoj produkcie skleníkových plynov.
debata

Tohtoročný január bol podľa vedcov teplejší, než ktorýkoľvek iný v amerických záznamoch siahajúcich 140 rokov do minulosti.

Teplotný priemer bol minulý mesiac o 1,14 stupňa Celzia nad normou pre minulé storočie. Viac sa vraj od dlhodobých priemerných hodnôt odklonil iba december 2015 a druhý a tretí mesiac nasledujúceho roka.

Práve rok 2016 aktuálne drží 12 mesačný globálny rekord, k čomu vtedy prispel mimoriadne intenzívny klimatický jav El Niño. Ten tento rok počasie vo svete neovplyvňuje, napriek tomu však podľa klimatologičky NOAA Karin Gleasonovej možno na stav po uplynulom mesiaci hľadieť tak, že „sme dokončili prvé kolo v 12 kolových pretekoch a sme na jeho čele“.

„Podľa našich pravdepodobnostných výpočtov je v podstate isté, že rok 2020 sa zaradí do prvej desiatky (najteplejších) rokov,“ citoval odborníčku denník The New York Times (NYT). Spomínaná analýza tiež uvádza, že globálny teplotný priemer sa tento rok na 98 percent dostane do „top päťky“ a na 49 percent bude za čas meteorologických meraní úplne najvyšší.

V posledných niekoľkých rokoch bola teplota vzduchu o viac ako jeden stupeň Celzia nad hodnotami z predindustriálnej éry. Ľudstvo zaznamenalo v uplynulých desiatich rokoch najteplejšiu dekádu a meteorológovia očakávajú, že trend bude v nasledujúcich rokoch pokračovať. Tí britskí v januári predpovedali na tento rok priemer prevyšujúci o 1,1 stupňa Celzia normu z 19. storočia.

Hlavnú príčinu otepľovania vidia vedci v emisiách skleníkových plynov, ktoré sú výsledkom ľudských aktivít. Lídri krajín sveta sa v roku 2015 zaviazali k ich postupnému znižovaniu v tzv. Parížskej klimatickej dohode s cieľom udržať globálne otepľovanie „výrazne pod dvomi stupňami Celzia“. Napríklad krajiny Európskej únie sľúbili do roku 2030 emisie obmedziť o 40 percent oproti stavu z roku 1990.

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #klima #NOAA #oceány moria