Vlna horúčav pripravila antarktický ostrov o takmer 20 percent snehu

Satelitné snímky ukazujú Eagle Island s odhalenou pôdou a jazierkami roztopenej vody.

25.02.2020 18:08
eagleisland oli 2020044 Foto:
debata (2)

Deväťdňová vlna horúčav na severe Antarktídy tento mesiac spôsobila, že sa na jednom z tamojších ostrovov roztopila takmer štvrtina snehovej pokrývky. Dokazujú to snímky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktoré zachytávajú Eagle Island pri severovýchodej časti Antarktického polostrova vyčnievajúceho k Južnej Amerike. Satelitné snímky ukazujú ostrov na začiatku a konci vlny horúčav, pričom v druhom prípade na ňom už je vidno pôdu, ktorú odhalil roztopený sneh, aj jazierka roztopenej vody.

Za deväť dní sa podľa observatória NASA roztopilo 10 centimetrov snehovej pokrývky, čo je zhruba 20 percent sezónnej akumulácie snehu na ostrove. „Nevidel som, aby sa jazierka roztopenej vody vytvorili na Antarktíde tak rýchlo,“ skonštatoval geológ z Nichols College v Massachusetts Mauri Pelto. „Takéto udalosti vidíte na Aljaške a v Grónsku, ale obyčajne nie na Antarktíde,“ dodal.

Klimatológ Xavier Fettweis zaznamenal množstvo vody vzniknutej topením, ktorá sa z Antarktického polostrova dostala do oceána. Podľa neho bola vlna horúčav počas tohto leta najväčším prispievateľom k zvyšovaniu hladiny mora, informuje televízia CNN.

Vlna horúčav bola výsledkom pretrvávajúcich vysokých teplôt, aké sa na Antarktíde až do 21. storočia takmer nikdy nevyskytli, uviedol Pelto. S globálnym nárastom teplôt je to čoraz častejší jav. Začiatkom mesiaca na kontinente namerali najteplejší deň v histórii meraní, keď teplota dosiahla 18,3 stupňa Celzia. Rovnaká teplota bola podľa NASA v tom čase aj v Los Angeles.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #voda #ľad #satelit #Antarktída #klimatické zmeny