Deň na Zemi bol kedysi kratší - rok, naopak, dlhší

Počas éry dinosaurov bol deň na Zemi asi o pol hodinu kratší než dnes - a rok trval 372 dní. Tvrdí to nová štúdia, o ktorej napísala webová stránka americkej stanice CNN.

15.03.2020 09:39
dinosaurus, titanosaurus
debata (2)

Vedci na svoje zistenia prišli výskumom ulít datovaných do obdobia neskorej kriedy pred približne 70 miliónmi rokov.

Druhohorné mäkkýše podľa vedcov zaznamenávali svoj život v každodenných krúžkoch na svojich ulitách, čo vedcom umožnilo analyzovať bežný denný a ročný cyklus v danom období.

„Máme asi štyri až päť dátových bodov za deň, a to je niečo, čo sa v geológii takmer nikdy nepodarí. Je to úžasné,“ povedal Niels de Winter, hlavný autor štúdie a analytický geochemik z Bruselskej slobodnej univerzity (Vrije Universiteit Brussel, VUB).

Vedci tvrdia, že počet dní v roku sa počas histórie Zeme skracoval, dĺžka dňa – naopak – rástla. Môže za to gravitácia Mesiaca, ktorá spomaľuje zemskú rotáciu.

Štúdia takisto opisuje podmienky, v ktorých mäkkýše žili. Vtedajšie oceány boli teplejšie než dnešné. Teplota vody dosahovala až 40 stupňov Celzia v lete a 30 stupňov v zime.

Vedci však majú k dispozícií iba obmedzený počet vzoriek. Mäkkýš, ktorého skúmali, žil vo vtedajšej tropickej oblasti na území dnešného Ománu, kde sa v súčasnosti nachádza púšť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #štúdia #vedci #deň #dinosaury