Kanadskí geológovia objavili nový fragment prehistorického kontinentu

Kanadskí vedci objavili fragment prehistorického kontinentu, ktorý naznačuje, že bol o desať percent väčší, ako sa dosiaľ predpokladalo. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

27.03.2020 10:28
hora, mount Thor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pozostatok Severoatlantického kratónu, stabilnej štruktúry zemskej kôry, našli počas skúmania vzoriek kimberlitu, horniny, ktorá často obsahuje diamanty, z Baffinovho ostrova.

„Pre výskumníkov sú kimberlity podzemné rakety, ktoré cestou na povrch vyzdvihujú pasažierov. Pasažieri sú pevné časti skalných stien, ktoré prinášajú množstvo detailov o podmienkach hlboko pod povrchom našej planéty v priebehu času,“ vyjadrila sa geologička Maya Kopylova z University of British Columbia. Ako vysvetlila, spolu s kolegami zistili, že vzorka mala minerálny znak, ktorý sa zhodoval s ostatnými časťami Severoatlantického kratónu.

Predošlé rekonštrukcie zemských dosiek sa zakladali na plytkých vzorkách hornín, ktoré sa vytvorili v hĺbke jeden až desať kilometrov. Nové vzorky však pochádzali z väčšej hĺbky z oblasti Chidliak Kimberlite Province na juhu Baffinovho ostrova. Zistenie vedcov z ich skúmania, podľa Kopylovej pridáva veľkosti kratónu zhruba 10 percent. „Naše vedomosti sú doslova aj symbolicky hlbšie,“ uviedla.

Severoatlantický kratón sa rozprestieral v oblasti od dnešného Škótska po Severnú Ameriku. Rozpadol sa pred 150 miliónmi rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Kanada #kontinent #vzorka