Šupinavce prenášajú vírusy príbuzné koronavírusu SARS-CoV-2

Pašované šupinavce prenášajú vírusy príbuzné koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý vo svete spôsobil pandémiu.

27.03.2020 11:08
supinatec Foto:
Možný prenos vírusov zo šupinavcov na človeka si vyžaduje ďalší výskum.
debata (1)

Informovala o tom na svojej stránke stanica BBC s odvolaním sa na výsledky výskumu zverejnené v časopise Nature.

Vedci tvrdia, že predaj týchto zvierat by mal byť prísne zakázaný, aby sa v budúcnosti minimalizovalo riziko vypuknutia ďalšej pandémie.

Vedci podľa Nature prítomnosť koronavírusov zistili u poddruhu šupinavca (Manis Javanica), vyskytujúceho sa vo východnej Ázii. Jedince zhabali počas operácie proti pašerákom v južnej Číne.

Možný prenos vírusov zo šupinavcov na človeka si vyžaduje ďalší výskum. To, ako sa koronavírus SARS-CoV-2 preniesol zo zvierat na človeka, zostáva podľa BBC stále neobjasnené.

Dan Challendet z Oxfordskej univerzity, ktorý sa zaoberá nelegálnym obchodovaním s divými zvieratami, povedal, že u šupinavcov sa vyskytujú rôzne druhy koronavírusov. „Určenie zdroja SARS-CoV-2 je dôležité na pochopenie vzniku súčasnej pandémie a prevenciu podobných udalostí v budúcnosti,“ povedal.

Šupinavce sú cicavce, ktoré sa živia mravcami. Patria medzi najčastejšie pašované cicavce na svete a hrozí im vyhynutie. Ich šupiny sa používajú v tradičnej čínskej medicíne a ich mäso sa považuje za lahôdku.

Čína v súvislosti s nákazou zakázala konzumáciu mäsa divých zvierat a podobné kroky zvažuje aj Vietnam, pripomína BBC.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19