Klimatické zmeny zapríčinili zmenšenie krídiel slávikov obyčajných

Španielski vedci zistili, že slávikom obyčajným (Luscinia megarhynchos) sa v dôsledku klimatických zmien za uplynulých 20 rokov zmenšili krídla.

05.04.2020 18:00
slavik Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Sláviky, ktoré dokážu zaspievať viac ako tisíc rôznych zvukov, je možné vidieť v mnohých častiach Európy a Ázie, no najmä na juhu Anglicka. Ich počet sa tam však dramaticky znížil až o 90 percent. Môže za to viacero faktorov. Jelene požierajú ich prirodzené miesta na hniezdenie a zvyšuje sa tam teplota vzduchu.

Sláviky trávia zimné mesiace v subsaharskej Afrike, no vedci upozorňujú, že zmenšenie krídiel má dopad na ich schopnosť migrácie. Vedci skúmali dáta zozbierané za 20 rokov o veľkosti krídiel v dvoch populáciách týchto vtákov. Zistili, že priemerná dĺžka krídla v porovnaní s veľkosťou ich tela sa zmenšila. Podľa nich za to môže zmena teploty v oblasti Stredozemného mora. „Naše výsledky dokazujú, že jar je oneskorená a intenzita letného sucha je vyššia, čo zapríčiňuje kratšie optimálne obdobie na rozmnožovanie vtákov,“ uviedla líderka tímu Carolina Remacha z Universidad Complutense de Madrid.

Vedci sa domnievajú, že vtáky, ako napríklad sláviky, sa prirodzene adaptovali podmienkam migrácie a narástli im dlhšie krídla. Meniace sa teploty však zasahujú do tohto vývoja.

„Ak sú tieto zmeny odpoveďou na nové podmienky, potom sú jedince s menšími krídlami optimálne pre súčasnú situáciu,“ povedal spoluautor štúdie Javier Perez-Tris z menovanej univerzity. Upozorňujú však, že sláviky pokračujú v rovnakých migračných rozvrhoch, čo zrejme zapríčiní pokles v populácii. I keď študovali jedince v Španielsku, tvrdia, že podobne na tom môžu byť aj sláviky v iných regiónoch.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #klimatické zmeny #Slávik #vták