Počas pandémie koronavírusu sa aj Zem chveje menej

Pandémia nového koronavírusu vyprázdnila ulice miest, obmedzila dopravu po celom svete a dokonca spôsobila aj to, že sa Zem menej otriasa.

09.04.2020 07:37
debata (1)

Seizmológovia po celom svete zaznamenávajú menej okolitého seizmického hluku, ktorý tvoria vibrácie vytvorené vozidlami a ľuďmi. Nedostatok takéhoto hluku spôsobil, že sa vrchná zemská kôra pohybuje o trochu menej, informuje televízia CNN.

Na tento fenomén poukázal v Bruseli geológ a seizmológ z Belgického kráľovského observatória Thomas Lecocq. Od polovice marca, keď v krajine začali zatvárať školy, podniky a zaviedli ďalšie opatrenia, v metropole Belgicka poklesol okolitý seizmický hluk zhruba o 30 až 50 percent. Takáto úroveň hluku býva podľa jeho slov na Vianoce.

Vďaka poklesu seizmického hluku môže Lecoq s kolegami zaznamenávať menšie zemetrasenia a ďalšie seizmické udalosti, ktoré by inak niektoré seizmické stanice nezaregistrovali. Medzi nimi je napríklad vyše storočná stanica v Bruseli, ktorá je podľa Lecocqa za bežných okolností „prakticky nepoužiteľná“. Seizmológovia namiesto nej používajú skôr inú stanicu s vrtom, ktorá má v zemi zavedenú trubicu a cez ňu monitoruje seizmickú aktivitu. „V súčasnosti, pretože je mesto tiché, je (stanica) takmer rovnako dobrá, ako tá v zemi,“ vysvetlil vedec.

Grafy znázorňujúce hluk vytvorený ľuďmi sú podľa Lecocqa dôkazom toho, že ľudia počúvajú varovania úradov, aby zostali doma a aktivitu mimo neho obmedzili na minimum. „Zo seizmologického hľadiska, môžeme ľudí motivovať a povedať 'OK, ľudia. Máte pocit, že ste doma sami, ale môžeme vám povedať, že je každý doma. Každý robí to isté. Každý rešpektuje pravidlá,“ povedal.

Podľa Raphaela De Plaena z mexickej Universidad Nacional Autónoma sa dajú dáta použiť aj na identifikáciu toho, kde opatrenia nefungujú, tak ako by mali. „Ľudia, ktorí rozhodujú, by to v budúcnosti mohli použiť, aby zistili 'OK, nerobíme to dobre. Potrebujeme na tom popracovať a uistiť sa, že to ľudia rešpektujú, pretože toto je v záujme každého,“ vysvetlil De Plaen.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #vírus #koronavírus #Covid-19