Smrekovec najlepšie absorbuje hluk v meste

Najefektívnejší strom na absorbovanie hluku je smrekovec. Vyplýva to z výskumu, v ktorom sa vedci zamerali na úlohu stromov v boji proti hlukovému znečisteniu v mestskom prostredí.

13.04.2020 08:40
debata (3)

Informuje o tom spravodajský portál BBC. Výsledky publikovali v časopise Applied Acoustics.

Tento ihličnan sa ukázal ako najefektívnejší z 13 druhov stromov, ktoré v laboratóriu podrobili skúškam, ako dokážu absorbovať zvuk. Analyzovali pritom 76 vzoriek. Ich zistenia by mohli pomôcť pri plánovaní mestskej výstavby a výsadby stromov s cieľom obmedziť hluk.

„Okrem vizuálnych a tieniacich účinkov by sa malo v súvislosti s mestskou zeleňou uvažovať aj o redukcii hluku,“ skonštatoval spoluautor štúdie Jian Kang z University College London (UCL).

Vzorky na výskum odoberali z nedávno vyrúbaných stromov a vyberali ich na základe kritérií, ako hrúbka kôry, vek stromu či priemer kmeňa. „Hlavným cieľom bolo mať dostatočnú vzorku druhov, vrátane listnatých stromov aj ihličnanov,“ poznamenal Kang.

Testovali pritom druhy, ktoré sa často nachádzajú v mestských oblastiach, ako čerešne, borovice, buky, vŕby, topole či jelše. Ako najefektívnejší sa ukázal spomínaný smrekovec, pričom ihličnany mali celkovo lepšie výsledky ako listnáče.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Stromy #výskum #smrekovec