Pandy zahodili po 10 rokoch intímne zábrany. Vďaka koronavírusu

Desať rokov trvalo, kým sa medzi pandím párom Jing Jing a Le Le v zábavnom a prírodnom parku Ocean Park v Hongkongu vytvorila intímna atmosféra.

08.04.2020 19:23
Aptopix Germany Zoo Pandas Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Teraz môžu ich ošetrovatelia sláviť ich prvé párenie sa. Vyzerá to teda tak, že obe pandy potrebovali len trošku súkromia.

Park s početnými atrakciami, horskými a vodnými dráhami, oceanáriom a svetom zvierat je zatvorený pre návštevníkov od konca januára. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Práve vďaka tomu však ošetrovatelia zrazu spozorovali, že sa pandy správajú tak, ako je to počas obdobia párenia medzi marcom a májom u týchto zvierat bežné.

Hoci je zatiaľ príliš skoro povedať, či je potenciálne pandie mláďa na ceste, zamestnanci parku pozorne sledujú telo Jing Jing i zmeny jej správania sa. „Úspešný prirodzený proces párenia je dnes pre nás extrémne vzrušujúci, pretože šanca na otehotnenie prirodzeným spôsobom je vyššia ako pri umelom oplodnení,“ uviedol šéf prírodnej časti parku Michael Boos.

Či bol pandí pár vo svojom zbližovaní sa úspešný, by mohlo byť známe od konca júna. Vo voľnej prírode žije v súčasnosti podľa odhadov už len asi 1 800 týchto ohrozených zvierat, uvádza Ocean Park.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #panda #pandémia #koronavírus #Covid-19