Nesprávna výsadba stromov môže škodiť životnému prostrediu

Hromadné vysádzanie stromov do nevhodnej pôdy škodí životnému prostrediu. Stromy zasadené na nesprávnom mieste totiž môžu zvýšiť emisie skleníkových plynov.

18.04.2020 18:51
príroda, lesná cesta, stromy Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Informoval o tom britský Výbor pre prírodný kapitál (NCC) s tým, že stromy zasadené do rašelinísk vysúšajú rašelinu, ktorá zadržiava veľké množstvo uhlíka. Do ovzdušia by sa tak dostalo viac skleníkových plynov, ako stromy absorbujú.

Člen NCC Ian Bateman z University of Exeter vyhlásil, že by bolo bláznovstvo vysádzať masovo stromy a nemyslieť pritom na dopad na zver, kvalitu vody, rekreáciu či redukovanie nebezpečenstva záplav.

Autori štúdie tiež tvrdia, že ak na pastvinách budú rásť stromy, ovplyvní to produkciu mäsa, ktoré budú musieť dovážať z krajín, kde je produkcia hovädzieho mäsa prepojená s ťažbou dažďových pralesov. Takisto by nemalo zmysel zatvárať továrne v Británii, keďže potom by sa musel dovážať tovar z krajín s väčšími emisiami.

Odborníci tvrdia, že plánovaná výsadba 11 miliónov stromov s cieľom znížiť emisie uhlíka si zaslúžila veľkú publicitu, no varujú, že uchovanie uhlíka v pôde je rovnako dôležité, ak nie dôležitejšie. Kathy Willis z Univerzity v Oxforde vyhlásila, že je potrebné chrániť pôdu.

„Milujeme pohľad na stromy, všetku tú pozitívnu energiu, vône a zvuky, no väčšina z nás nevníma pôdu, ktorá je základom všetkého,“ objasnila.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #životné prostredie #Stromy #skleníkové plyny