Absencia ľudí prilákala veľryby bližšie k pobrežiu južného Francúzska

Francúzskej pobrežnej stráži sa podarilo natočiť dvojicu veľrýb, ako pláva popri južnom pobreží krajiny.

09.04.2020 18:43
veľryba, chvost, more, oceán, ryba, plávanie,... Foto:
debata (1)

Podľa predstaviteľa Národného parku Calanques Didiera Reaulta, je „veľmi, veľmi vzácne“, že sa vráskavec myšok (Balaenoptera physalus) v tejto oblasti pohybuje tak blízko pri pobreží. Väčšinou sa zdržiavajú v hlbšej vode a ďalej od brehu.

Tvrdí, že ich tam zrejme prilákal pokoj, ktorý nastal po obmedzeniach týkajúcich sa šírenia nového koronavírusu. „Absencia ľudskej aktivity znamená, že veľryby sú oveľa pokojnejšie a istejšie, že opäť nájdu svoje obľúbené miesta, ktoré opustili pre vodnú dopravu,“ vyjadril sa Reault pre agentúru AP. „Je jasné, že obmedzenie pohybu ľudí pomáha prírode a biodiverzite znova objaviť svoje prirodzené prostredie. Keďže sú všetci zatvorení, nič sa nedeje, je tu mŕtve ticho. A zvieratá, či už vráskavec myšok alebo iné morské živočíchy, jednoducho znova objavujú istotu a pokoj, vďaka čomu sa približujú k pobrežiu,“ objasnil a dodal, že podobné javy už zaregistrovali aj na iných miestach vo svete.

Menovaný vráskavec môže dosiahnuť hmotnosť až 70 ton a dĺžku 20 metrov. Reault vyhlásil, že ľudia by mali po skončení pandémie koronavírusu viac rešpektovať zvieratá a biodiverzitu. „Nemôžeme sa uspokojiť s 30-sekundovým videom. Ak chceme aj naďalej takto pozorovať prírodu, musíme na naučiť, ako ju rešpektovať,“ vyjadril sa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #národný park #veľryba #pobrežie #oceán