Vedci odhalili záhadu zdobených pštrosích vajec z Britského múzea

Ak ste chceli dať niekomu pred 5 000 rokmi extravagantný darček, vaša voľba mohla padnúť na pštrosie vajce. Dnes sa niektoré z týchto krásnych "veľkonočných" objektov nachádzajú v Britskom múzeu v Londýne.

15.04.2020 06:57
vajce Foto:
Päť vajec z Britského múzea zdobia obrázky zvierat, kvetov, geometrické vzory, vojaci a vozy.
debata (4)

Vajcia našli v Taliansku, avšak ich pôvod bol dlho záhadou, keďže pštrosy nepochádzajú z Európy. Medzinárodný tím archeológov teraz zverejnil nový náhľad do ich histórie.

Päť vajec z Britského múzea zdobia obrázky zvierat, kvetov, geometrické vzory, vojaci a vozy. Archeológovia ich našli v hroboch zámožnejších jednotlivcov a boli tak kedysi pravdepodobne luxusnými objektmi, vysvetlila Dr. Tamar Hodosová z University of Bristol.

Vedci sa snažili zistiť, kde sa vyliahli a či šlo o zdomácnené alebo divo žijúce pštrosy. Analyzovali preto izotopy v ich škrupinách a porovnali ich so súčasnými pštrosími vajcami z Egypta, Izraela, Jordánska a Turecka.

Zistenia ukazujú, že pštrosie vajcia prekonali za účelom obchodu dlhé vzdialenosti z Delty Nílu a severného Egypta a Levanty (zahŕňajúcej Jordánsko, Sýriu a Turecko). Hodosovej tím si tiež myslí, že šlo o divoké pštrosy a nájsť a získať ich vajcia teda nebolo jednoduché, a navyše tiež riskantné, keďže tieto zvieratá vedia byť veľmi nebezpečné.

Vedci tiež použili množstvo nástrojov a techník v snahe zistiť staré metódy zdobenia, avšak bezúspešne. Táto skutočnosť naznačuje, že vajcia v sebe ukrývajú ešte mnoho ďalších záhad a na ich odhalenie bude potrebný ďalší výskum, poznamenala Hodosová.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #múzeum #vajce #pštrosie vajce