Niektoré kvety sa dokážu rýchlo zotaviť z úrazu a ďalej sa rozmnožovať

Niektoré kvetiny sa dokážu veľmi rýchlo zotaviť po tom, ako ich niekto alebo niečo poškodí. Príkladom môže byť zašliapnutie ľudskou nohou.

30.04.2020 07:27
orchidea, kvet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vedci zistili, že druhy ako hrachor voňavý alebo orchidey sa dokážu „dať dokopy“ za 10 až 48 hodín po úraze. Svoje stonky vedia skrútiť, ohnúť alebo dať do inej pozície tak, aby si uchovali schopnosť rozmnožovať sa. Iné druhy, ako napríklad iskerník, takúto šancu nemajú.

Autori novej štúdie tvrdia, že schopnosť kvetov zotaviť sa z úrazu predtým vedci prehliadali.

Vedci skúmali 23 pôvodných a kultivovaných druhov kvetín v Európe, Austrálii a v Južnej a Severnej Amerike. Skúmali tie, ktoré utrpeli zranenie a robili tiež experimenty, v rámci ktorých kvety priviazali do inej ako ich bežnej pozície, a to o 45 či 90 stupňov. Zistili, že poškodené rastliny dokázali „posunúť“ svoje reprodukčné orgány, čím si zachovali schopnosť rozmnožovať sa.

„Vstavačovec Fuchsov si napríklad len ohol hlavnú stonku,“ ozrejmil vedúci výskumu Scott Armbruster z University of Portsmouth. „Je to veľmi rýchly proces, počas jedného či dvoch dní si preorientoval hlavnú stonku, čiže všetky kvety boli následne v správnej pozícii,“ dodal pre BBC News. „O niečo zaujímavejšie bolo pozorovať, ako si niektoré rastliny preorientovali každý kvet zvlášť, a to pomocou vedľajších stoniek,“ vyhlásil.

Schopnosť rýchlo sa zotaviť majú väčšinou bilaterálne symetrické kvety. Patria sem napríklad papuľky, orchidey či hrachor voňavý. Radiálne symetrické, ako napríklad slnečnica, petúnie, záružlie alebo divé ruže majú oveľa menšiu schopnosť zotaviť sa, no i keď sa zmení ich pozícia, sú schopné reprodukcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #štúdia #vedci #kvety