Rusi sa pokúsia v Arktíde pestovať tekvice a melóny

Ruskí vedci z ústavu nesúceho meno slávneho ruského biológa Nikolaja Vavilova skúšajú pestovanie tekvíc a melónov na polárnej stanici pri Murmansku na severe európskeho Ruska.

25.04.2020 20:44
tekvica, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata (79)

Uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na riaditeľku ústavu Jelenu Chlestkinovovú.

„Na polostrove Kola, kde sa nachádza naša skúšobná polárna stanica, sa teraz uskutočňujú experimenty s pestovaním tekvíc, melónov a ďalších tekvicovitých rastlín. Tento rok vyskúšame odrody vyšľachtené v Krasnojarsku v arktických podmienkach,“ vysvetlila Chlestkinovová. „Polárna“ tekvica a melóny sa majú pestovať v nevykurovaných skleníkoch.

Do experimentu sa podľa nej zapoja aj školáci, ktorí vedcom pomôžu sa porovnávaním genómu vyšľachtených a obyčajných druhov.

Vedúca polárnej stanice Irina Michajlovová uviedla, že výskumníkom sa už podarilo na pestovanie v arktických podmienkach prispôsobiť päťdesiatku odrôd, vrátane zemiakov, jabĺk, ovsa, raže alebo ríbezlí. V skleníkoch pestujú uhorky, paradajky, tekvičky, papriky, šaláty či repa. Pestovanie v Arktíde má ale svoje špecifiká – napríklad u jabloní sa podarilo zatiaľ vypestovať len dekoratívny druh s jablkami s veľkosťou bobule.

Polárnu stanicu založil biológ Vavilov v roku 1923 a tamojší vedci fakticky začali na polostrove s poľnohospodár­stvom. Sám Vavilov ako propagátor genetiky a odporca Stalinovho obľúbenca Trofima Lysenka bol v auguste 1940 zatknutý a odsúdený na trest smrti. Trest mu neskôr zmiernili na 20 rokov vo väzenskom tábore (gulagu). V roku 1943 zomrel vyčerpaním v Saratovskej väznici, podľa niektorých zdrojov zahynul od hladu.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #pestovanie #tekvice #melóny