Psi by mohli podľa expertov pomáhať s hľadaním prenášačov vírusu

Nájsť prenášačov koronavírusu, zvlášť tých, ktorí nemajú žiadne symptómy, patrí medzi najväčšie prekážky v boji proti terajšej pandémii. Ale čo keby to dokázali psi?

18.04.2020 07:59
MDD Foto:
Dokážu psi vyňuchať Covid-19? Vedci sa o to snažia.
debata (2)

Vedci v Londýne tvrdia, že by psi mohli revolučne zmeniť pátranie po chorobe Covid-19, ak by boli schopní zachytiť slabý pach produkovaný koronavírusom v ľudskom tele. Podobne už sa podarilo vycvičiť niektoré plemená psov, aby boli schopní vyňuchať maláriu.

Londýnska škola hygieny a tropickej medicíny (LSHTM) spustila spoločné financovanie projektu s cieľom vycvičiť psami, aby dokázali zistiť vírus u zdanlivo zdravých ľudí, ktorí vôbec nemusia vedieť, že sú prenášačmi. Ak bude projekt úspešný, mohli by títo „psí detektívi“ byť v Británii do leta nasadení do akcie.

„Zatiaľ je to vo veľmi skorom štádiu,“ povedal James Logan, vedúci odboru kontroly chorôb LSHTM. „Vieme, že choroby majú pachy. To platí aj pre choroby dýchacích ciest, ako je chrípka. A tieto pachy môžu byť dosť výrazné. Existuje šanca, že Covid-19 má typický pach. A ak áno, naozaj verím, že psi budú schopní sa ho naučiť a zistiť ho.“

Psi s vysoko vyvinutým čuchom sa už využívajú na diagnostikovanie mnohých chorôb vrátane Parkinsonovej choroby a niekoľkých typov rakoviny. LSHTM už sama vycvičila labradorov a kokeršpanielov na zisťovanie malárie.

Ak bude tento projekt fungovať, mohli by psi pomáhať zisťovať nákazu u zamestnancov nemocníc, u ľudí v domoch s opatrovateľskou službou – a až sa obnoví doprava, mohli by vyhľadávať nič netušiacich prenášačov choroby na letiskách a železničných staniciach. Boli by schopní skontrolovať tisíce ľudí denne a mohli by tak byť kľúčovými pomocníkmi pri návrate k bežnému životu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pes #koronavírus #Covid-19