Pandémia prospieva veľrybám a delfínom na Jadrane

Snímky veľrýb a delfínov v Jadranskom mori zaplavili v posledných dňoch chorvátsky internet.

28.04.2020 07:26
debata (2)

Podľa expertov sa príroda zotavuje v dôsledku koronavírusovej pandémie, kedy takmer ustala námorná doprava, píše server Balkan Insigt.

Hrvoje Cizmek, biológ z chorvátskeho združenia morských výskumníkov 20 000 míľ uviedol, že teória o vplyve pandémie na návrat morských cicavcov, ako sú delfíny či veľryby, je zrejme správna. Veľryby totiž používajú zvuk na komunikáciu a hustá námorná doprava ho ruší. Preto sa zvyčajne rušným vodám vyhýbajú.

Dodal však, že veľryby sa v Jadranskom mori čas od času objavujú aj tak. „Pokiaľ ide o súčasné prípady, obzvlášť ten s veľkou veľrybou, ktorá bola spozorovaná a zrejme je stále niekde v Jadranskom mori, ide o normálny jav v túto ročnú dobu,“ povedal Cizmek s tým, že Stredozemné more je domovom veľrybích populácií, ktoré sa v apríli alebo máji priplávajú na Jadran kŕmiť planktónom.

Jednu z nich videli v blízkosti chorvátskeho ostrova Šolta. Vody pri poloostrovnom lesoparku Marjan v Splite zas poctilo návštevou osem delfínov.

Podľa Cizmeka sa títo fascinujúci tvorovia teraz odvažujú oveľa bližšie k brehom ako je obvyklé. „Je tam asi oveľa viac delfínov, než koľko ich teraz ľudia vidia. Máme veľa správ o tom, že delfíny videli z balkónov domov na pobreží, ktoré majú dobrý výhľad na zátoky či prielivy.“

„V čase koronavírusovej krízy sa dejú aj ‚dobré veci‘,“ dodal morský biológ. „Tieto dobré veci sa netýkajú ľudí, ale väčšinou prírody. Veľa sa hovorí o zníženom objeme oxidov dusíka v atmosfére. Námorná doprava klesla, ľudia sa v poslednom mesiaci a pol plavia menej. Takže niečo sa deje,“ povedal.

Ľudia by sa podľa Cizmeka mohli z dnešnej situácie poučiť a byť vnímavejší voči životnému prostrediu. „Príroda sa mohla nadýchnuť,“ povedal a vyjadril nádej, že až pandémia pominie, ľudia si „začnú prírodu o trochu viac vážiť“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #delfín #veľryba #Jadranské more #koronavírus