V Škótsku objavili usadlosť, v ktorej zrejme žili Piktovia

Vo viac ako 800 chatrčiach na hore Tap O'Noth mohlo žiť až štyritisíc ľudí.

17.05.2020 09:00
piktovia Foto:
Hradisko v Aberdeenshire je jednou z najväčších usadlostí svojho druhu, akú kedy objavili v Škótsku.
debata

Hradisko v Aberdeenshire je jednou z najväčších usadlostí svojho druhu, akú kedy objavili v Škótsku. V novej štúdii to tvrdia archeológovia z University of Aberdeen, podľa ktorých vo viac ako 800 domčekoch na hore Tap O' Noth neďaleko obce Rhynie mohlo žiť až štyritisíc ľudí. Mnohí odborníci sa domnievajú, že usadlosť pochádza z bronzovej alebo železnej doby. Podľa testov tam zrejme žili Piktovia, a to až do tretieho storočia nášho letopočtu.

Archeológovia pracujú v oblasti od roku 2011. Vedúci výskumu Gordon Noble označil objav za najprekvapivejší v jeho kariére. „Keď som čítal závery, bol som úplne ohromený,“ vyhlásil. „Zobrali sme vzorky z tejto oblasti, aby sme dôležité objavy z okolia Rhynie za uplynulé roky dali do širšieho geografického kontextu. Výsledky boli jednoducho úžasné. Objav z Tap O' Noth otriasol príbehom celého tohto obdobia. Ak v každej jednej chatrči, ktorú sme našli, žili štyria až piati ľudia, znamená to, že na hore žilo až štyritisíc obyvateľov. To je skutočne ohromujúce a demonštruje nám to, koľko sa toho ešte musíme naučiť o osídlení v čase prvých kráľovstiev Piktov,“ vyjadril sa.

Predstaviteľ rady v Aberdeenshire Jim Gifford povedal, že „tento objav má obrovský význam“ a dúfa, že po uvoľnení obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu do regiónu priláka turistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #chatrč #hradisko #usadlosť