Tvary v atómovom jadre komunikujú medzi sebou aj inak, ako sa vedci doteraz domnievali

Tvary v nestabilnom atómovom jadre komunikujú medzi sebou aj inak, ako sa vedci doteraz domnievali. Vyplýva to zo záverov výskumu, ktorý v týchto dňoch publikovali v časopise Physics Letters B.

27.05.2020 09:00
atóm Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Študovali sme nestabilné atómové jadrá 177,179Au a dospeli sme k zaujímavým výsledkom, ktoré nám dávajú odpoveď na otázku, akým spôsobom medzi sebou „komunikujú“ rôzne tvary, ktoré môže atómové jadro vytvárať. Vo všeobecnosti platí, že stavy s rôznym tvarom, napr. guľatý a tvar lopty na britské rugby, sa „nemajú príliš radi“. Znamená to, že veľmi neochotne sa menia jeden na druhý a preferujú zmenu na podobný tvar. V nestabilných atómových jadrách, ktoré sme študovali, sme ale zistili, že existuje stav, ktorý sa mení na dva úplne rozličné tvary s približne rovnakou pravdepodobnosťou. Vysvetlenie je, že tento stav je príkladom tzv. Schroedingerovej mačky, teda sa s určitou pravdepodobnosťou vyskytuje v jednom alebo druhom tvare. Až keď sa naň „pozrú“ detektory žiarenia, vyberie si, v akom tvare sa nám ukáže,“ povedal Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV, vedúci výskumného projektu.

Nestabilné atómové jadrá na Zemi nenájdeme, preto je potrebné pripraviť ich v laboratóriách. Vedci z mnohých inštitúcií zo štyroch kontinentov sveta realizovali experimentálnu časť práce v cyklotrónovom laboratóriu Univerzity v Jyväskylä vo Fínsku.

Časopis Physics Letters B je úzko špecializovaný na jadrovú a subjadrovú fyziku a kozmológiu a uverejňuje dôležité nové poznatky v týchto disciplínach. Z významných výsledkov, ktoré tu boli zverejnené v pomerne nedávnej minulosti možno spomenúť objav Higgsovho bozónu experimentami ATLAS a CMS v CERNe. Tento objav, na ktorom majú zásluhu aj vedci z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, viedol až k udeleniu Nobelovej ceny teoretickým fyzikom, ktorí existenciu tejto častice predpovedali.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #výskum #atóm #atómové jadro