Masívne vymieranie druhov mal na svedomí aj uhol dopadu meteoritu

Pred 66 miliónmi rokov dopadol do oblasti dnešného Mexického zálivu meteorit, ktorý zapríčinil masívne vymieranie druhov. Z povrchu Zeme ich vtedy zmizlo vyše 75 percent, vrátane dinosaurov.

28.05.2020 07:01
dino a meteroid Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nová vedecká štúdia dokladá, prečo bol meteorit pre našu planétu taký katastrofálny: kľúčom k tomu bol uhol, pod akým vesmírny objekt na povrch planéty dopadol, píše spravodajský server BBC.

Doteraz neznámu trajektóriu 15-kilometrového meteoritu, ktorý pomohol vzniknúť 180 kilometrov širokému chicxulubskému kráteru, vedci zrekonštruovali s pomocou 3D simulácie. Výsledky svojej práce zverejnili v odbornom časopise Nature Communications.

„Vplyv v Chicxulube znamenal pre dinosaury ťažké časy a naša práca dokladá, že to bolo ešte horšie, než sme si doteraz mysleli,“ zhŕňa hlavný autor štúdie Gareth Collins z Kráľovskej univerzity v Londýne.

Teleso podľa výskumu na Zem dopadlo pod 60-stupňovým uhlom. Uhly medzi 45 až 60 stupňami sú pritom podľa vedcov najničivejšie, čo sa vyvrhnutia hornín a ďalších materiálov do ovzdušia týka. „Pokiaľ k nárazu dôjde pod menším alebo naopak, väčším uhlom, množstvo materiálu v atmosfére, ktorý môže mať vplyv na zmenu klímy, je oveľa menšie,“ vysvetľuje Collins. Náraz meteoritu napríklad pod pravým uhlom síce podľa výskumníkov vytvorí väčší kráter, vyvrhne však menej trosiek, ktoré sa nedostanú tak ďaleko.

Rekonštrukcia dopadu podporená geologickými dátami z miesta dokázala, že pri náraze vznikol kráter 30 kilometrov hlboký, ktorý bol natoľko masívny, že sa sám do seba zrútil. To do ovzdušia vyvrhlo ďalší materiál. Do atmosféry sa dostali aj miliardy ton síry, ktoré následne zablokovali slnečné lúče. Nastalo zníženie fotosyntézy a ochladenie klímy, ktoré vo finále viedlo k vymieraniu druhov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vesmír #meteorit