Talianski archeológovia odkryli vo vinici zachovalú mozaiku

Talianski archeológovia nakrátko odkryli vo vinici neďaleko Verony zachovalú mozaikovú podlahu antickej vily, ktorú objavili už pred takmer sto rokmi.

29.05.2020 21:31
Italy Roman Mosaics Uncovered Foto:
Mozaika, ktorú archeológovia odkryli vo vinici blízko Verony.
debata (2)

Mozaika v jasných odtieňoch červenej, ružovej, oranžovej, fialovej a žltej farby sa javí ako „dobre zakonzervovaná“, konštatoval Gianni de Zuccato, do ktorého kompetencie spadá v regióne archeologický výskum.

Sondy bádatelia vykopali v pahorkatej vinárskej oblasti Valpolicella. Mozaiková podlaha, ktorá prezrádza umiestnenie rímskej vily o rozlohe asi 270 metrov štvorcových, bola prvý raz objavená v roku 1922.

Archeológovia sa s pomocou výkopov snažili určiť pôvodný rozsah obydlí. Miesto neďaleko mesta Negrar di Valpolicella sa má postupom času premeniť na múzeum.

Posledný prieskum potvrdil, že vila sa rozkladá na sever a juh od prvotného nálezu. Odkrytá mozaika z časti domu, ktorú obývalo služobníctvo, pochádza z tretieho storočia a bola opäť zahrnutá zeminou.

„Po desaťročiach neúspechov zhliadla svetlo časť podlahy a základov vily, ktorá bola objavená pred sto rokmi,“ uviedol na facebooku radnice Negrar di Valpolicella. O tom, ako miesto najlepšie sprístupniť verejnosti, jednajú odborníci, majitelia pozemku aj zástupcovia mesta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vinica #mozaika #antická vila