Teplá jar priniesla skoršiu sezónu motýľov

Nezvyčajne slnečná jar vo Veľkej Británii zapríčinila, že niektoré motýle sa objavili na lúkach a v lesoch o mesiac skôr ako obvykle. Patria medzi ne napríklad očkáň timotejkový (Melanargia galathea), perlovec striebristopásavý (Argynnis paphia) či perlovec veľký (Speyeria aglaja).

08.06.2020 12:39
motýľ, svet, zem, kontinenty, svetadiely Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Odborníci tvrdia, že pre motýle nastalo „najlepšie leto za takmer 25 rokov“. Matthew Oates tento rok videl už zhruba desať druhov motýľov skôr, ako kedykoľvek predtým za uplynulých 50 rokov. „Motýle sú skutočnými oportunistami v súvislosti s klímou a počasím,“ vyjadril sa.

Motýle prilákalo teplé a suché počasie, no globálne otepľovanie drasticky mení ich správanie. Niektoré druhy, ktoré sa objavujú až v júli, videli už začiatkom júna. Oates tiež uviedol, že množstvo druhov sa v dôsledku otepľovania presúva viac na sever.

Z krátkodobého hľadiska to vyzerá, že teplejšie počasie motýľom vyhovuje, no v rámci životných cyklov niektorých druhov sa môže stať, že ich húsenice už nebudú v časovej synchronizácii s rastlinami, od ktorých sú závislé v súvislosti s potravou.

Niektoré druhy tiež môžu mať druhé či tretie potomstvo až na jeseň, čo môže zapríčiniť „vývojovú pascu“, keďže potomkovia „jesenných motýľov“ nestihnú mať vlastné vajíčka a húsenice.

Toto leto predstavuje pre motýle vhodné podmienky, keďže predchádzajúce dve letá boli teplé a slnečné, vďaka čomu sa ich počet môže zvyšovať. „V tomto storočí sme mali dobré letá v rokoch 2003, 2006, 2009 a 2013, no žiadne nenasledovali tri roky po sebe,“ uzavrel Oates.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #motýľ #veda #JAR