Figúrka vtáka je podľa vedcov najstarším rezbárskym dielom v regióne

Miniatúrna figúrka vtáka vyrobená z ohorenej kosti je zrejme najstarším známym dielom pravekého rezbárstva nájdeným v oblasti východnej Ázie.

12.06.2020 07:11
journal.pone.0233370.g004 Foto:
Figúrka je najstarším známym rezbárskym dielom z východnej Ázie.
debata

Medzinárodný tím vedcov ju datuje do obdobia pred približne 13 500 rokmi, napísala agentúra DPA.

Soška sa našla medzi zvyškami zvierat a úlomkami keramiky na nálezisku Ling-ťing v stredočínskej provincii Che-nan. Ide o oblasť, ktorú podľa vedcov obývala jedna z najstarších civilizácií na území Číny.

„Figúrka je najstarším známym rezbárskym dielom z východnej Ázie,“ povedal podľa agentúry AFP Francesco D'Errico z Univerzity v Bordeaux, ktorý sa spolupodieľal na výskume publikovanom v stredu v odbornom časopise PLOS One.

„Dokazuje to, že rezbárstvo v regióne existovalo už pred minimálne 13.500 rokmi, čím sa zapĺňa medzera v našich znalostiach o pôvode umenia v tomto rozsiahlom regióne,“ dodal. Doposiaľ známe skulptúry tohto druhu sú o približne 8500 rokov mladšie.

Novoobjavená figúrka zobrazujúca spevavca na podstavci je len 19,2 milimetra dlhá, 5,1 mm široká a 12,5 mm vysoká. Na stanovenie jej veku nebolo možné využiť uhlíkovú metódu, pretože by sa nezaobišla bez poškodenia diela. Vedci určili vek sošky na základe podobných kostí nájdených v jej blízkosti.

„Štýlové a technické zvláštnosti figúrky naznačujú originálnu umeleckú tradíciu, rozdielnu od tých, ktoré poznáme zo západnej Európy alebo zo Sibíri,“ píšu vedci v publikovanom článku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #výskum #Ázia #soška