V boji proti vymieraniu druhov je potrebné určiť si cieľ, tvrdia odborníci

Podľa vedcov by sa malo vymieranie druhov udržať pod 20 ročne.

16.06.2020 17:50
debata (2)

V boji proti vymieraniu rastlinných a živočíšnych druhov potrebuje svet jeden dlhodobý cieľ, rovnako ako má v boji proti klimatickým zmenám. V odbornom časopise Science to navrhujú britskí a nemeckí odborníci na ochranu prírody. Podľa nich by sa malo vymieranie druhov udržať pod 20 ročne. Platiť by pritom malo pre všetky známe druhy rastlín, živočíchov a húb na zemi aj v oceánoch.

Pokrok v súvislosti so stratou biodiverzity bol dosiaľ „príliš pomalý, obmedzený alebo neúčinný“, uviedla Georgina Mace z University College London (UCL). Dosiahnutie daného cieľa by podľa nej malo zabezpečiť, aby prírodné systémy „naďalej fungovali a spĺňali potreby ľudí a zvyšku života na Zemi“.

Richard Gregory z Royal Society for the Protection of Birds a UCL označil spomínaný cieľ za „Severku“ prírody. Je to „jasný, viditeľný cieľ pre globálnu spoločnosť, aby sme otočili krivku straty biodiverzity zhora nadol a obnovovali populácie druhov s pomocou ochrany a obnovy našich životne dôležitých ekosystémov,“ uviedol.

Vlani správa Organizácie Spojených národov (OSN) poukázala na to, že vyhynutie hrozí približne miliónu druhov. Minulý týždeň zase vedci upozornili, že ľudstvo prichádza v boji o ich záchranu o čas. Vyše 500 druhov divokých zvierat podľa nich dohnala ľudská činnosť na pokraj vyhynutia, čo je ďalším dôkazom, že svet vstúpil do šiesteho masového vymierania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #vedci #rastliny #živočíšne druhy #rastlinné druhy