Obrovské skamenelé vajce, ktoré pred rokmi objavili na Antarktíde, zrejme patrilo morskému plazovi

Predpokladá sa, že je to najväčšie plazie vajce na svete.

16.06.2020 09:00
Maisano reconstruction-1-1200x675-c-default Foto:
debata

Americkí vedci odhalili tajomstvo obrovského skamenelého vajca, ktoré pred takmer desaťročím objavili na Antarktíde. Fosília pripomínajúca vyfúknutú loptu, ktorá si vyslúžila prezývku Vec, je podľa nich pravdepodobne vajce obrovského morského plaza spred približne 68 miliónov rokov. Predpokladá sa, že je to najväčšie plazie vajce na svete, píšu vo svojej štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise Nature.

Fosíliu s dĺžkou 28 centimetrov a šírkou 18 centimetrov našli vedci z Čile v roku 2011. No až o sedem rokov neskôr v nej vedci z University of Texas v Austine rozoznali spľasnuté vajce. Veľkosť vajca naznačuje, že patrilo živočíchovi s rozmermi veľkého dinosaura, ale jeho mäkká škrupina sa líši od dinosaurieho vajca, vysvetlil výskumník Lucas Legendre, ktorý pôsobí na spomínanej univerzite. „Najviac sa podobá vajciam jašteríc a hadov, ale je od naozaj gigantického príbuzného týchto živočíchov,“ cituje vedca spravodajský portál BBC.

Po porovnaní veľkostí stoviek súčasných plazov a ich vajec vedci zhodnotili, že zviera, ktoré znieslo dané vajce, bolo dlhé prinajmenšom sedem metrov. Ďalšie fosílie z miesta nálezu naznačujú, že vajce mohlo patriť obrovskému morskému plazovi mosasaurovi. Nie je však jasné, či vajce zniesol na súši alebo vo vode.

debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #vedci #Antarktída #vajce