Planéta opíc v Thajsku: ‚Ľudia v klietke, opice na slobode‘

Zabarikádovaní susedia, potýčky medzi súperiacimi tlupami, pre ľudí zakázané územie - v thajskom Lopburi sa tisíce makakov na slobode vymkli kontrole, píše AFP.

29.06.2020 20:08
debata (11)

„Žijeme v klietke a opice sú na slobode,“ povzdychne si Kuldžira, ktorá musela postaviť okolo svojho domu mreže.

„Všade po uliciach sú ich exkrementy a smrad je neznesiteľný. Najmä keď prší,“ dodáva majiteľka železiarstva v centre mesta.

Ďalší obchodník Tavísak všade naukladal plyšové tigre a krokodíly v snahe primátov odstrašiť. Keď treba vyhnať makaky z obchodu, vezme do rúk aj palicu.

Za tri roky sa miestna populácia makakov zdvojnásobila: dnes ich tu žije šesťtisíc. Mesto má 27 tisíc ľudských obyvateľov.

Makaky boli vyhnané zo svojho prirodzeného prostredia a najprv sa usídlili okolo chrámu v centre mesta. Po niekoľkých rokoch obsadili bočné ulice, zmocnili sa budov a donútili obochodníkov definitívne zatvoriť obchody.

Bývalé mestské kino sa stalo ich cintorínom: kladú sem telá svojich mŕvych a žiarlivo ich strážia. Obyvatelia mesta ich dlho tolerovali ako hlavnú turistickú atrakciu a zdroj nezanedbateľných príjmov.

Thajsko zatvorilo kvôli koronavírusu hranice a zahraniční návštevníci, ktorí mali vo zvyku makaky kŕmiť a fotografovať sa s nimi, sem teraz neprichádzajú. Tým sa situácia stala ešte menej kontrolovateľnou.

V médiách a na sociálnych sieťach sa teraz objavujú zábery ukazujúce tlupy vyhladnutých makakov, ako sa bijú na ulici o jedlo.

Úrady zahájili kampaň sterilizácie, ktorej cieľom je vykastrovať 500 opíc v snahe obmedziť ich rozmnožovanie. Opice prilákajú do veľkých klietok na žrádlo, potom ich uspia a odvezú na veterinárnu kliniku, kde ich postupne sterilizujú. Sterilizačná kampaň ale zrejme stačiť nebude, preto skúmajú aj trvalejšie riešenie: zbaviť mesto všetkých primátov tak, že budú umiestnené do rezervácie.

Medzitým sa obyvatelia Lopburi musia so situáciou vysporiadať sami. Aby zabránili ďalšiemu zhoršeniu situácie, kŕmia obchodníci radšej opice sami, ale nezdravými potravinami a sladkosťami.

„Opice si zvykli jesť všetko. Taká strava ale pre ne nie je dobrá. Čím viac sa kŕmia, tým viac majú energie, aby sa množili. Je to bludný kruh,“ hovorí Pramot Ketampaj, ktorý pracuje v khmerskom komplexe v centre mesta.

Tavísak napriek všetkému prítomnosť malých primátov, tak významných pre mesto, nespochybňuje. "Čo by bolo Lopburi bez makakov? Prilákajú sem opäť turistov,“ dodáva.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #opice #Thajsko #makaky