Vedci objavili nový prehistorický druh vačkovca

Mukupirna sa podobal vombatom, no bol približne päťnásobne väčší.

04.07.2020 16:56
mukupirna Foto:
Pred 25 miliónmi rokov žil na území dnešnej Austrálie vačkovec, ktorý bol veľký ako medveď čierny a vážil vyše 135 kilogramov.
debata

Pred 25 miliónmi rokov žil na území dnešnej Austrálie vačkovec, ktorý bol veľký ako medveď čierny a vážil vyše 135 kilogramov. Živočícha, ktorý dostal meno Mukupirna, čo v jazykoch pôvodných obyvateľov južnej Austrálie znamená veľké kosti, identifikoval medzinárodný tím vedcov, podľa ktorých tvor patrí do novej čeľade vačkovcov. Uvádzajú to v štúdii v odbornom časopise Scientific Reports.

Vedci skúmali fosílie zubov, kostí a lebky, ktoré našli v 70. rokoch v austrálskom jazere Pinpa. Oproti súčasným vombatom, ktorým sa Mukupirna zrejme najviac podobal, bol až zhruba päťnásobne väčší. „Je prekvapivo veľký, obzvlášť pre dané obdobie. V tom čase to bolo jedno z najväčších zvierat v Austrálii,“ vyjadril sa pre televíziu CNN vedúci autor štúdie Robin Beck z britskej University of Salford.

„Táto fosília nemala zuby, ktoré rástli počas jej života, takže sa pravdepodobne neživil trávou,“ uviedol Beck. Prehistorický vačkovec podľa všetkého tiež nehĺbil nory. Kedy presne vyhynul, vedci nevedia. „Pred približne 23 miliónmi rokov sa prostredie v Austrálii zmenilo a bolo viac ako dažďový prales, a tak environmentálne zmeny mohli viesť k jeho vyhynutiu,“ poznamenal vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Austrália #výskum #vačkovec #živočích