Ľadovec Presena v talianskych Alpách zružovel. Môže za to riasa

Vedci v Taliansku skúmajú ružové sfarbenie ľadovca v Alpách, ktoré zapríčinili riasy v dôsledku klimatickej zmeny.

08.07.2020 20:00
presena Foto:
Rastlina Ancylonema nordenskioeldii rastie aj v grónskej "tmavej zóne", kde sa takisto ľad topí.
debata (1)

Zatiaľ nevedia, odkiaľ sa rastlina zobrala, no Biagio Di Mauro z Národnej rady pre výskum vyhlásil, že ružový sneh na ľadovci Presena zrejme spôsobuje rovnaká rastlina, aká sa nachádza aj v Grónsku. „Táto riasa nie je nebezpečná. Je to prírodný fenomén, ktorý sa objavuje na jar a počas leta v stredných zemepisných šírkach, ale aj na póloch,“ vyjadril sa vedec, ktorý predtým študoval riasu na ľadovci Morteratsch vo Švajčiarsku.

Rastlina Ancylonema nordenskioeldii rastie aj v grónskej „tmavej zóne“, kde sa takisto ľad topí. Ľad bežne odráža 80 percent slnečného žiarenia, no ak ho pokryjú riasy, absorbuje oveľa viac tepla, čo zapríčiňuje jeho rýchlejšie topenie a zároveň sa objavuje aj viac rias, ktoré tak dostávajú viac vody a vzduchu.

„Snažíme sa kvantifikovať vplyv iných javov, okrem činnosti ľudí, na prehrievanie Zeme,“ uviedol Di Mauro a upozornil, že aj prítomnosť turistov a lyžiarskych vlekov môže mať vplyv na riasy. „Všetko, čo spôsobuje, že je sneh tmavší, zapríčiňuje jeho topenie, pretože urýchľuje absorpciu tepla,“ objasnil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #ľadovec #klima #Alpy #zmena klímy