V topiacom sa ľadovci na Mont Blancu sa našli noviny z roku 1966

V topiacej sa mase ľadovca pokrývajúceho najvyššiu európsku horu Mont Blanc boli nájdené indické noviny z roku 1966, informuje na svojich internetových stránkach britská BBC.

14.07.2020 11:37
debata (2)

Zrejme sa tam dostali pri leteckom nešťastí zo zimy roku 1966, kedy sa v oblasti zrútil stroj spoločnosti Air India.

Denníky, ktoré boli k dispozícii cestujúcim v lietadle, na titulných stránkach informovali o tom, že premiérkou sa stala Indira Gándhiová. Táto politička, prezývaná Matka India, je doteraz jedinou ženou na čele indického kabinetu.

Noviny našiel Timothée Mottin, majiteľ reštaurácie neďaleko francúzskeho Chamonix. Sú vraj v dobrom stave, články v nich sú stále čitateľné. Plánuje ich vystaviť vo svojej reštaurácii, kde hosťom predvádza aj iné už skôr nájdené predmety z havarovaného lietadla.

Letecké nešťastie v januári 1966 nikto zo 117 ľudí na palube neprežil. Stroj vtedy mieril z Bombaja do Londýna, ale pri klesaní na medzipristátie v Ženeve narazil do horského masívu a zrútil sa neďaleko vrcholu Mont Blancu.

BBC uvádza, že najcennejší predmet z leteckej katastrofy bola kovová schránka s drahými kameňmi, ktorú istý horolezec našiel v roku 2013. Obsahovala smaragdy, zafíry a rubíny v hodnote, ktorá vtedy bola odhadnutá na až 246 000 eur. Nálezca odovzdal poklad polícii.

Ľadovce, nielen v Alpách, sa topia kvôli zvyšujúcim sa teplotám. Vlani v septembri úrady varovali, že z ľadovca Planpincieux nachádzajúceho sa na talianskej strane masívu Mont Blancu sa môže odtrhnúť až 250 000 kubických metrov ľadu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #globálne otepľovanie #noviny #Mont Blanc