Dinosaurus mal rovnaký nádor kosti, aký dnes trápi človeka

Keď vedci v kanadskej provincii Alberta v roku 1989 vykopali skamenelinu dinosaura zvaného Centrosaurus, všimli si ťažko deformovanú kosť na nohe. Objav vtedy pripísali zahojenej zlomenine, z nových poznatkov však vyplýva, že išlo o nádor kosti - rovnaký, ktorý dnes postihuje aj človeka.

10.08.2020 07:27
dino Foto:
debata (1)

Zo zvieraťa, ktoré žilo pred 76 miliónmi rokov, to urobilo prvého známeho dinosaura, ktorý mal zhubný nádor, píše agentúra Reuters.

Zhruba šesť metrov dlhý, bylinožravý Centrosaurus žil v období kriedy. Hlavu mu zdobil dlhý roh a kostený golier, podobne ako napríklad známejšieho Triceratopsa. Na jeho lýtkovej kosti však vyrástol „nádor väčší ako jablko“, hovorí paleontológ David Evans z Kráľovského Ontárijského múzea v Toronte, ktorý sa na štúdii publikovanej v odbornom časopise Lancet Oncology podieľal.

"Tento významný nález dokazuje, že dinosaurusy nezávisle na tom, ako veľké alebo mohutné sa zdajú, trápilo množstvo rovnakých chorôb, ktoré nájdeme u dnešných zvierat alebo u ľudí – vrátane rakoviny. Dinosaurusy nám pripadajú ako mýtické netvory, ale boli to skutočné zvieratá, ktoré prenasledovali škaredé zranenia a choroby, "dodal Evans.

Príčinou úmrtia pradávneho plaza však pravdepodobne nebola rakovina. Jeho telo paleontológovia objavili spoločne s pozostatkami stovky ďalších Centrosaurov, čo naznačuje, že uhynul následkom prírodnej katastrofy, ako napríklad pri záplavách. Nádor síce tomuto jedincovi mohol znížiť pohyblivosť, pred útokmi veľkých predátorov ho však chránilo práve stádo, domnieva sa Evans.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #výskum #nádor #kosť