Domorodí Austrálčania pred dvetisíc rokmi pestovali banány

Archeológovia našli v Austrálii banánové farmy, ktoré spravovali domorodí obyvatelia.

17.08.2020 07:36
debata (4)

Miesto staré 2145 rokov našli na malom ostrove Mabuiag severne od Torresovho prielivu. Objavili tam malé fosílie banánu, kamenné nástroje, drevené uhlie a niekoľko oporných múrov. Podľa vedcov nález potvrdzuje, že pôvodní obyvatelia Austrálie neboli len lovcami a zberačmi.

Na štúdii sa podieľal tím z Austrálskej národnej univerzity a Univerzity v Sydney. Podľa vedúceho projektu Roberta Williamsa výskum dokázal, že obyvatelia v západnej oblasti Torresovho prielivu sa najmenej pred dvetisíc rokmi zaoberali „komplexnými a rôznorodými kultivačnými a záhradníckymi postupmi“.

Objasnil, že prieliv z historického pohľadu považujú za „oddeľovaciu čiaru“ medzi domorodcami v Novej Guiney, ktorí sa venovali poľnohospodárstvu a austrálskymi domorodcami, ktorých označujú za lovcov a zberačov. Williams sa vyjadril, že „prieliv bol skôr mostom ako filtrom pre záhradnícke postupy v oboch regiónoch“.

Historici tvrdia, že britskí kolonizátori popierali dôkazy o tom, že domorodci sa venovali poľnohospodárstvu, aby mohli tvrdiť, že pôda nie je obsadená. Postupy domorodcov pri starostlivosti o pôdu v Austrálii zatiaľ nie sú dostatočne známe. Výskumy z uplynulej dekády však odhalili niekoľko postupov týkajúcich sa poľnohospodárstva či stavieb prvých Austrálčanov spred obdobia kolonizácie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #farma #banán #pestovanie #Austrálčania