429 miliónov rokov starý trilobit mal oči ako včela, zistili vedci

Trilobit, ktorého objavili ako fosíliu v roku 1846 na území dnešnej Českej republiky, mal oči podobné tým, aké majú dnešné včely.

22.08.2020 07:13
trilobit Foto:
debata (3)

Zistili to nemeckí zoológovia z univerzity v Kolíne nad Rýnom, ktorí o svojom objave informovali v prestížnom časopise Scientific Reports. Vnútorná štruktúra zrakového aparátu tohto vyhynutého článkonožca je podľa vedcov takmer identická s tou, akú možno nájsť u dnešných včiel a ďalších zástupcov hmyzej ríše.

„Systém, na základe ktorého fungovalo oko trilobitov, bol už veľmi prepracovaný. Preto sa dochoval dodnes,“ povedala agentúre DPA zoologička Brigitte Schoenemannová, ktorá sa na skúmaní 429 miliónov rokov starého trilobita z českej kotliny podieľala. Podľa výskumu sú tak princípy, vďaka ktorým hmyz a kôrovce aktívne počas dňa vidia aj dnes, staré niekoľko miliónov rokov. Objav Schoenemannová označila za fascinujúci.

Trilobity sú vyhynuté prvohorné článkonožce, ktoré sú príbuzné s dnešnými pavúkovcami, kôrovcami a hmyzom. „Mali úžasné zložené oči, hoci sa od našich očí líšia,“ vysvetlila Schoenemannová. „My máme šošovku, vďaka ktorej vidíme obraz. U zložených očí je to iné. Vidia mozaikovito, niekedy aj stovkami šošoviek,“ dodala.

Trilobit, ktorého nemeckí vedci skúmali, žil pravdepodobne na zemi a v plytkých vodách. Obraz, ktorý mu poskytovali jeho oči, mal relatívne dobré rozlíšenie. Úlohou zrakového orgánu bolo poskytnúť včas informácie o hroziacom nebezpečenstve. To zrejme predstavovali predovšetkým hlavonožce.

Fosíliu objavenú v 19. storočí v českých krajinách skúmali zoológovia z univerzity v Kolíne nad Rýnom pomocou digitálnych mikroskopov. Mali pritom šťastie, pretože jedno oko skameneného živočícha prasklo, a oni tak mohli nahliadnuť priamo dovnútra.

Zoologička Schoenemannová označila skúmanie trilobita za fascinujúcu skúsenosť. „Tento malý trilobit je obzvlášť krásny, má veľmi výrazné oči. Preto som sa na neho zamerala. Jeho zrakový systém sa dochoval naozaj veľmi viditeľne,“ dodala vedkyňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #včely #fosília #Trilobit