Vedci chcú pomocou satelitu zmerať, koľko metánu produkujú kravy

Jedným zo zdrojov skleníkových plynov, ktoré sa podieľajú na globálnom otepľovaní planéty, sú aj stáda dobytka, ktorá ročne vypúšťajú do atmosféry milióny ton metánu.

22.08.2020 18:00
sat Scan frame 720 Foto:
debata (11)

Presnejšiu predstavu o tom, koľko metánu z tráviaceho traktu kráv uniká, chcú vedci získať pomocou satelitu, ktorý má na obežnú dráhu vyraziť v roku 2022. Testovacím územím bude Nový Zéland, napísal britský denník The Times.

Novozélandské úrady majú veľmi spoľahlivé údaje o tom, koľko kusov dobytka farmári v krajine chovajú, preto bude pre odborníkov jednoduché porovnať teoretické prepočty so satelitným meraním.

Metán vypúšťaný piatimi miliónmi novozélandských kráv a býkov bude detekovať satelit Methane Sat, ktorý vyvinul americký fond ochrany životného prostredia (EDF) v spolupráci s vedcami z Harvardovej univerzity. Riadiace stredisko ale bude na Novom Zélande.

Odhaduje sa, že v rokoch 1880 až 1980 podiel metánu na globálnom otepľovaní predstavoval zhruba 15 percent, v poslednej dobe sa ale jeho množstvo zvyšuje. Do ovzdušia sa metán dostáva napríklad ako odpadový plyn z ropného priemyslu, uvoľňuje sa ale napríklad aj z ryžových polí, pri topenia permafrostu či z močaristých územia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dobytok #krava #metán #globálne otepľovanie #atmosféra