Vedci spočítali dĺžku prehistorického žraloka megalodona

Britský vedecký tím vypočítal veľkosť obrieho prehistorického žraloka, z ktorého sa do dnešnej doby zachovali len zuby či stavce.

13.09.2020 07:35
debata

Megalodon, ktorý obýval oceány pred 23 až tromi miliónmi rokov, podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise Scientific Reports meral až 16 metrov a jeho chrbtová plutva dosahovala výšky dospelého človeka, píše denník The Guardian.

Vyhynutého žraloka v posledných rokoch preslávili najmä televízne dokumentárne programy a tiež Hollywood v akčného trháku MEG: Monštrum z hlbín z roku 2018. Zástupca triedy paryby je vzdialeným predchodcom dnešného žraloka bieleho, ktorý mnohokrát dosahuje dĺžku vyše šesť metrov a ktorého miery spoločne s ďalšími štyrmi druhmi žralokov vedci využili pri výpočte veľkosti Megalodon.

Vo výsledku bol prehistorický zástupca triedy paryby dlhý 16 metrov, z čoho zhruba 4,65 metra tvorila hlava a 3,85 metra chvost. Chrbtová plutva mal vysokú 1,62 metra.

„Vždy som bol blázon do žralokov. Ako vysokoškolák som sa potápal so žralokmi bielymi v Juhoafrickej republike – samozrejme v ochrannej oceľovej klietke,“ uviedol paleobiolog Jack Cooper z univerzity v Bristole, ktorý sa na štúdii podieľal a nazval ju svojím „vysnívaným projektom“.

„Megalodon bol vlastne tým zvieraťom, ktoré ma v šiestich rokoch inšpirovalo dať sa na paleontológii,“ povedal Cooper. „Vzhľadom na to, že máme akurát veľa samostatných zubov, je štúdium celého zvieraťa ťažké,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet #vedci #výskum #žralok #Megalodon #prehistorický