Sibír vydala múmiu medveďa, ktorý žil v dobe ľadovej. Zachované má dokonca aj vnútorné orgány

Pastieri sobov objavili na Sibíri nezvyčajne dobre zachovanú múmiu medveďa jaskynného z doby ľadovej, napísala agentúra AP s odvolaním sa na vedcov z univerzity v Jakutsku.

17.09.2020 07:33
Russia Ice Age Bear Foto:
Zachovalú múmiu medveďa objavili pastieri sobov.
debata (9)
Zachovalú múmiu medveďa objavili pastieri sobov. Foto: SITA/AP
Russia Ice Age Bear Zachovalú múmiu medveďa objavili pastieri sobov.

„Je úplne zachovalý, má všetky vnútorné orgány, dokonca aj nos,“ priblížila vedkyňa Lena Grigorjevová zo Severovýchodnej federálnej univerzity v Jakutsku s tým, že ide o úplne ojedinelý nález dospelého jedinca, u ktorého sa zachovali aj mäkké tkanivá. „Ide o nesmierne dôležitý objav pre celý svet,“ dodala.

V minulosti sa vedcom podarilo objaviť len kosti medveď jaskynného. Predbežná analýza naznačuje, že nájdený medveď žil pred 22– až 39 500 rokmi. „Je nevyhnutné previesť rádiokarbónovú analýzu, aby sme určili medveďov presný vek,“ podotkol vedec Maxim Čeprasov z rovnakej univerzity.

Pastieri múmiu medveďa jaskynného, ktorý vyhynul pred 15 tisícmi rokov, objavili na Veľkom Ljachovskom ostrove, ktorý je súčasťou Novosibírskych ostrovov nachádzajúcich sa v Severnom ľadovom oceáne.

Foto: SITA/AP
Russia Ice Age Bear

Približne v rovnakom čase sa podľa univerzity našla na inom mieste, na pevnine v Jakutsku, tiež dobre zachovaná múmia medvieďaťa.

Ruský Ďaleký východ v posledných rokoch vydal mnohé múmie prehistorických zvierat. Nálezom napomáha aj topenie večne zamrznutej pôdy vplyvom klimatických zmien. Vedci tam v uplynulých rokoch objavili mamuty, nosorožce srstnaté, niekoľko prehistorických šteniat alebo mláďatá leva jaskynného.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #múmia #vedci #doba ľadová #medveď #Sibír #pastieri