Vrany sú múdrejšie, ako sa predpokladalo. Majú určitú formu vedomia

Krkavce, havrany, vrany alebo kavky. O tom, že vtáky z čeľade krkavcovitých patria medzi inteligentné tvory, sa vie už dávno. Výsledok nového výskumu ale prekvapil aj samotných vedcov.

10.10.2020 07:52
vrana Foto:
debata (2)

Ukázal totiž, že vrany majú určitú formu vedomia. Sú schopné si uvedomiť súčasné dianie a mať teda subjektívne skúsenosti. Primárne či zmyslové vnímanie bolo pritom zatiaľ zaznamenané iba u primátov.

Je teda možné, že okrem prehodnotenia toho, ako pozeráme na vtáčí mozog, sa bude treba zamyslieť aj nad tým, ako vedomie vzniká a ako ho chápeme. Štúdiu, ktorá bola publikovaná v prestížnom časopise Science, má na svedomí tím profesora Andreasa Niedera z univerzity v Tübingene. „Výsledky našej štúdie otvárajú nový spôsob pohľadu na vývoj vedomia a jeho neurobiologické obmedzenia,“ hovorí Nieder.

Už skôr pritom štúdie potvrdili, že krkavcovité vtáky sú omnoho múdrejšie, než sa predpokladalo. Séria experimentov jasne ukázala, že sú schopné využívať skúsenosti nazbierané v minulosti na plánovanie budúcnosti a preukázať pritom dávku sebakontroly – správanie doteraz pozorované iba u ľudí a primátov.

U zvierat je pritom prítomnosť vedomia ťažké zistiť. Je to schopnosť uvedomovať si nielen seba, ale aj okolitý svet. Byť si vedomý toho, čo viete a dokázať o týchto znalostiach premýšľať. Všetky tieto znalosti potom uľahčujú riešenie problémov a rozhodovanie sa. A ako sa ukázalo, v oboch prípadoch vrany excelujú.

VIDEO: Ako vrana adrenalínovo lúskala orech.

Video

Najzákladnejšou formou vedomia je primárne vedomie, ktoré ďalej kategorizujeme na vnímanie sveta v prítomnosti a bezprostrednej minulosti a budúcnosti, pričom je spájané predovšetkým s mozgovou kôrou primátov.

Mozgy vtákov sú ale štruktúrované úplne inak – na rozdiel od primátov sú hladké na miestach, kde mozgy cicavcov majú niekoľko vrstiev. Aj z tohto dôvodu sa predpokladalo, že hoci sú vtáky z rodu krkavcovitých inteligentné, vedci si kládli otázku, či sú schopné prekročiť hranicu vedomého myslenia.

Aby si na túto otázku vedci dokázali odpovedať, tím profesora Niedera z univerzity v Tübingene navrhol experiment, ktorý mal určiť, či môžu mať vtáky subjektívne zážitky. Tento pokus potom aplikoval na vrany.

Vtáky mali najprv za úlohu reagovať na vizuálne podnety – výskumníci im ukazovali obrazovky, na ktorých bolo svetlo. Vtáky mali za úlohu hýbať hlavou v prípade, že niečo videli. Väčšina svetiel bola dosť viditeľná a vtáky opakovane preukázali, že svetlo vnímali.

Niektoré svetlá ale preblikli len na krátky okamih a boli menej viditeľné. V tomto prípade vtáky niekedy svetlo zaznamenali a niekedy nie. V tento okamih vedci zisťovali prítomnosť subjektívnej zmyslovej skúsenosti. Každej z vrán ukázali asi 20 tisíc signálov rozložených do desiatok relácií. Počas celého pokusu pritom boli napojené na elektródy zaznamenávajúce mozgovú činnosť.

Pri kladnej reakcii vrany bola zaznamenaná neurónová aktivita, v prípade negatívnej odpovede žiadna aktivita vidieť nebola. „Pri reakcii nervovej bunky, ktorá predstavuje vizuálny vstup bez subjektívnej zložky, sa predpokladá, že bude mať konštantnú intenzitu,“ hovorí Nieder. „Naše výsledky ale presvedčivo ukazujú, že nervové bunky na vyšších úrovniach sú u mozgu vrán ovplyvnené subjektívnymi skúsenosťami,“ dodáva.

Výsledok výskumu tak potvrdzuje, že prítomnosť subjektívnych skúseností nie je výlučná len pre primáty, a že zložité vrstvenie mozgu, ako je to u cicavcov, nie je podmienkou vedomia. „Posledný spoloční predkovia ľudí a vrán žili pred 320 miliónmi rokov,“ hovorí Nieder. „Je možné, že vedomé vnímanie vzniklo vtedy a odvtedy sa odovzdáva ďalej. V každom prípade možno schopnosť vedomej skúsenosti realizovať v rôzne štruktúrovaných mozgoch a nezávisle na mozgovej kôre.“

Keď je teda prítomnosť primárneho vedomia u vtákov častejšia, než sme si doteraz uvedomovali, vyvstáva otázka, či tieto tvory majú tiež sekundárne vedomie. Teda či si uvedomujú, že vedomie majú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #vrana #Havran #Vtáci #inteligencia #krkavec