Skrýva sa rozprávkové bohatstvo Jantárovej komnaty na dne Baltu?

Vrak nemeckého parníka potopeného na konci druhej svetovej vojny by podľa poľských potápačov mohol obsahovať poklady z Jantárovej komnaty, ktorú vylúpili nacisti a po ktorej hľadači pokladov pátrajú už desiatky rokov.

03.10.2020 20:41
debata

Jantárovú komnatu v roku 1716 daroval ruskému cárovi Petrovi I. pruský panovník Fridrich Viliam. V roku 1941 ju Nemci pri Petrohrade demontovali a až do jari 1945 bola uložená v Königsbergu, dnešnom Kaliningrade. Z tohto mesta vyplávala v apríli 1945 loď Karlsruhe s veľkým nákladom. Sovietske vojenské lietadlá ju poslali ku dnu pri dnešnom poľskom pobreží. Potápači z gdyňského strediska Baltictech teraz informovali, že vrak lode objavili.

„Pátrali sme po ňom od vlaňajška, kedy sme si uvedomili, že na dne Baltického mora môže ležať najzaujímavejšie, neobjavený príbeh,“ uviedli potápači z Baltictech na facebooku. Potopená loď je podľa nich prakticky nedotknutá. V jej nákladných priestoroch objavili vojenské vozidlá, porcelán a mnoho debien s doposiaľ neznámym obsahom. Nachádza sa v hĺbke 88 metrov, niekoľko desiatok kilometrov severne od mesta Ustka.

„Nechceme sa chváliť, ale ak mali Nemci odviezť Jantárovú komnatu cez Baltické more, bol pre nich parník Karlsruhe poslednou šancou,“ tvrdia gdyňskí potápači.

Parník Karlsruhe sa podieľal na operácii Hannibal, jednej z najväčších námorných evakuačných akcií v dejinách, pri ktorej bolo pred postupujúcou Červenou armádou odvezených viac ako milión nemeckých vojakov a civilistov z Východného Pruska. Na palube Karlsruhe cestovalo 1083 pasažierov; plavidlo sa potopilo ráno 13. apríla 1945 a zachránilo sa 113 ľudí.

Po Jantárovej komnate hľadači pokladov neúspešne pátrajú od roku 1945, a to napríklad v Krušných horách, na Šumave či v Rakúsku. Hovorilo sa tiež, že je ukrytá v pivniciach zámku v severočeskom Frýdlante. Niektorí vedci sa však domnievajú, že komnatu zničili sovietske vojská pri dobývaní Kaliningradu, alebo že sú skvosty stále zasypané v ruinách pivnice tamojšieho zámku, kde boli uložené. Jantárovú komnatu, respektíve jej presnú kópiu, môžu turisti vidieť od roku 2003 v Petrohrade.

debata chyba
Viac na túto tému: #poklad #potápači #parník #Jantárová komnata #Baltické more