Veľký bariérový útes prišiel za 30 rokov o polovicu koralov

Austrálsky Veľký bariérový útes prišiel za posledných 30 rokov o viac ako polovicu koralov.

26.10.2020 07:42
Veľký bariérový útes, Austrália, koraly, ryby,... Foto:
Veľký bariérový útes.
debata (2)

V štúdii to uviedli vedci pôsobiaci v austrálskom štáte Queensland. Podľa nich je na vine predovšetkým stúpajúca teplota morskej vody v dôsledku klimatických zmien.

Za najhoršie obdobie vedci označili roky 2016 a 2017, kedy došlo k rozsiahlemu blednutiu koralových kolónií, ktoré signalizuje ich postupný úhyn. Zasiahnuté boli všetky typy koralov, ktoré tvoria prirodzené životné prostredie pre tisícky ďalších živočíšnych a rastlinných druhov.

„Nemôžeme strácať čas – musíme razantne znížiť emisie skleníkových plynov,“ zdôraznili morskí biológovia zo strediska pre štúdium koralového útesu pri univerzite Jamesa Cooka v Queenslande.

Farbu útesu dodávajú riasy, ktoré tiež koralom dopravujú výživné látky z morskej vody a vďaka ktorým koralové kolónie rastú. Keď je voda v oceáne príliš teplá, koraly sa začnú rias zbavovať. Vyblednuté koraly sa môžu pri poklese teploty vody ešte spamätať, viac postihnuté „hladujúce“ koraly sú náchylnejšie k chorobám a hynú.

Austrálski vedci vo svojej novej štúdii vyjadrili obavy, že časté epizódy blednutie koralov výrazne zníži pri Veľkom bariérovom útese schopnosť obnovy. Podľa štúdie, uverejnenej v časopise Proceedings of the Royal Society B, v rokoch 2016 a 2017 značne ubudlo novo narodených koralov aj tých dospelých, ktoré majú schopnosť rozmnožovať sa. „To znamená, že odolnosť útesu, jeho schopnosť spamätať sa z opakujúcich sa epizód blednutia, sa znížila,“ povedal jeden z autorov štúdie Terry Hughes.

„Domnievali sme sa, že Veľký bariérový útes chráni jeho obrovská veľkosť, ale naše výsledky ukazujú, že aj tie najväčšie a relatívne dobre chránené koralové systémy sa potýkajú s rastúcimi problémami a čelia úpadku,“ dodal.

Vedci skúmali stav útesu v rokoch 1995 až 2017, poukázali ale aj na to, že k ďalšiemu masívnemu blednutiu koralov došlo počas tohtoročného horúceho leta, kedy bola postihnutá predovšetkým južná časť Veľkého bariérového útesu.

Veľký bariérový útes, ktorý je od roku 1981 súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO, lemuje severovýchodné pobrežie Austrálie v dĺžke viac ako 2000 kilometrov. Je to najväčší komplex koralových útvarov na svete a jeden z najväčších magnetov, ktorý láka turistov do Austrálie. Tvoria ho stovky oddelených koralových útesov a ostrovčekov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bariérový útes #Austrália #morská voda #koraly