Potomkovia labutí od Alžbety II. sa premnožili. Sú na predaj

Mesto Lakeland na americkej Floride predáva verejnosti desiatky labutí - potomkov vtáčieho páru, ktorý mestu v roku 1957 venovala britská kráľovná Alžbeta II.

17.10.2020 08:54
debata

Operencom sa darilo tak dobre, že sa premnožili. O predaji labutí informovala BBC.

Labute patria k mestu Lakeland skoro sto rokov, na jazere Morton žili prinajmenšom od roku 1923. Do roku 1953 však zmizli, zjedli ich aligátory, alebo sa stali obeťami psov. Jedna rodáčka z Lakelandu, ktorá v tom čase žila v Británii, sa preto rozhodlla napísať britskej kráľovnej, či by neposkytla mestu labute ako dar. „Väčšina labutí v Británii sú technicky majetkom monarchie,“ vysvetľuje BBC.

Panovníčkka odpovedala kladne. Obyvatelia Floridy ale museli prispieť 300 dolármi na odchyt a transport elegantných operencov. Vo februári 1957 do Lakelandu pricestoval z Británie pár labutí veľkých.

Odvtedy okolo jazera žijú generácie jeho potomkov. Lenže sa premnožili a na vodnej hladine začlo byť tesno. V súčasnosti tam žije 86 labutí. Mesto sa preto rozhodlo 36 jedincov predať. Jednu labuť ponúklo za 400 dolárov.

Ľudia si môžu kúpiť maximálne dve labute naraz a budú musieť podpísať zmluvu, v ktorej sa zaviažu poskytnúť im „zdravé a bezpečné prostredie“, vrátane vodného zdroja, ako je jazero alebo rybník, priblížil podmienky predaja The New York Times.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amerika #zviera #jazero #kráľovná Alžbeta II. #labute