Obrovská kryha odtrhnutá od Antarktídy by mohla ohroziť tučniaky a tulene

V súčasnosti najväčšia ľadová kryha na planéte známa pod názvom A-68 sa posúva k ostrovu Južná Georgia, britskému zámorskému územiu v južnom Atlantickom oceáne.

05.11.2020 07:32
iceberga68 tmo 2020100 lrg Foto:
debata (4)

Podľa serveru BBC existuje možnosť, že ľadový kolos uviazne pri pobreží ostrova Južná Georgia. V tom prípade by mohol vážne ohroziť tamojšie tučniaky a tulene.

Kryha, ktorá sa v roku 2017 odtrhla od antarktického ľadovca Larsen-C, by zablokovala trasy, na ktoré sa zvieratá vydávajú za potravou, a znemožnila im tak kŕmenie mláďat. Ľadová masa by tiež rozdrvila živočíchy, ktoré žijú na morskom dne. Kryhy so sebou navyše prinášajú veľké množstvo prachu, ktorý je výhodný pre planktón, čo má vplyv na potravinový reťazec.

„Blízkosť kryhy má veľký vplyv na to, či budú predátori žijúci na súši schopní zohnať potravu,“ uvádza profesor Geraint Tarling z výskumnej organizácie British Antarctic Survey (BAS).

„Vzdialenosť, ktorú musia tučniaky a tulene prejsť v kľúčovom období, teda keď musia kŕmiť mladé, naozaj zohráva úlohu. Ak sú nútení vydať sa veľkou okľukou, znamená to, že sa nedostanú včas späť a nedokážu mláďatá uchrániť pred vyhladovaním,“ vysvetľuje Tarling.

Ostrov Južná Georgia je niečo ako cintorín najväčších krýh Antarktídy, píše BBC. Ľadové kolosy sú unášané silnými prúdmi ďalej od kontinentu, len aby uviazli v plytkých vodách, ktoré odľahlý ostrov obklopujú.

Keď v roku 2004 k pobrežiu Južnej Georgie dorazila obria kryha A-38, na miestnych plážach bolo nájdených veľké množstvo mŕtvych mláďat tučniakov a tuleňov. Hoci sa zo satelitných snímok zdá, že kryha má k Južnej Georgii naozaj namierené, môže sa stať, že sa jej napriek tomu podarí ostrov oboplávať, myslí si Peter Fretwell z organizácie BAS. Podľa jeho kolegu Andrewa Fleminga je pozoruhodné, že sa kryha A-68 stále nerozpadla. Tento osud ju však neminie, ak sa dokáže ostrovu vyhnúť a zamieri ďalej na sever, kde sa rýchlo dostane do teplejších vôd, myslí si Fleming.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Zem #tuleň #Atlantický oceán #tučniak #ľadová kryha