Zmutovaná verzia koronavírusu sa vyskytla na norkových farmách aj mimo Dánska

Zmutovaná forma nového koronavírusu, ktorú vedci potvrdili na norkových farmách v Dánsku, sa údajne vyskytovala už skôr, uviedla britská stanica BBC s odvolaním sa na zistenia holandských vedcov.

09.11.2020 22:43
Covid-19 / vírus / Foto: ,
Pohľad na SARS-CoV-2 (oranžovou farbou) - tiež známy ako 2019-nCoV, vírus, ktorý spôsobuje COVID-19 cez elektrónový mikroskop.
debata (4)

Prítomnosť zmutovaného vírusu, ktorý sa v Dánsku zjavne preniesol zo zvierat na ľudí, spätne potvrdili aj na norkovej farme v Holandsku, tvrdí popredný holandský vedec, profesor Wim van der Poel z univerzity vo Wageningene. „Norky na farmách vyhubili a ľudia sa tak nenakazili vírusom,“ dodal.

Dosiaľ ohlásilo prítomnosť zmutovaného koronavírusu na norkových farmách šesť krajín: Holandsko, Dánsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a USA.

Norky sa počas pandémie nakazili vírusom Sars-CoV-2 od chovateľov a následne ho preniesli na ľudí, čím zvýšili riziko mutácie vírusu.

Kodaň varovala, že táto mutácia môže ohroziť účinnosť akejkoľvek budúcej vakcíny. Dánsko je zároveň najväčším svetovým producentom norkových kožušín. V krajine sa nachádza 1080 norkových fariem, kde chovajú 15 až 17 miliónov týchto zvierat. V strachu pred šírením zmutovaného vírusu sa vláda rozhodla norky na farmách vyhubiť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #vírus #ľudia #Dánsko #koronavírus #Covid-19 #zmutovaný vírus