Kriedu uviedli do americkej siene slávy hračiek. Dokáže deti zabaviť aj rozvíjať

Obyčajná chodníková krieda sa dočkala nebývalej pocty, keď ju uviedli do americkej Národnej siene hračiek. Tá vzdáva hold hračkám a hrám, ktoré dlhé roky dokážu deti baviť a rozvíjať, informuje agentúra AP.

21.11.2020 07:45
krieda Foto:
debata

„Existuje len málo obmedzení v tom, čo deti môžu robiť s kriedou. Každá dlaždica na chodníku, dvor a príjazdová cesta v sebe majú potenciál stať sa umeleckým dielom,“ povedal o písacej pomôcke vyrobenej najčastejšie zo sadrovca ​​Christopher Bensch, hlavný kurátor múzea hračiek v Rochesteri v štáte New York. Sieň slávy je jeho súčasťou.

K u stavebniciam Lego, švihadlám alebo napríklad hre Monopoly, ktoré odborná porota vyznamenala v minulosti, sa tento rok v sieni slávy ocitla tiež bábika Baby Nancy. Podľa AP ide o prvú černošskú bábiku, ktorá má autentické rysy. Jej autorom išlo o to, aby podobne, ako mnoho jej predchodkýň, nebola belošskou bábikou „namočenou do čokolády“.

Baby Nancy uviedla na trh spoločnosť Shindana Toys, firma ktorej cieľom bolo dávať najavo „černošskú hrdosť, talent a predovšetkým černošské podnikanie“. Baby Nancy sa začala predávať koncom 60. rokov a mala ohromný úspech. Ukázala, že na trhu je dlhodobo dopyt po černošských bábikách zodpovedajúcich skutočnosti.

Tretím tohtoročným nováčikom v Národnej sieni slávy hračiek je Jenga, spoločenská hra s drevenými tehličkami, ktorá testuje zručnosť hráčov. Vymyslela ju Angličanka Leslie Scottová a pocty sa jej dostalo za jej jednoduchosť aj za to, že ju môže hrať prakticky ktokoľvek. Jej názov pochádza zo svahilského slovesa kujenga, ktoré znamená stavať.

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #hra #chodník #kreslenie #krieda