Archeológ má argumenty, že v zachovanom dome žil Kristus

Podľa britského archeológa existujú silné argumenty pre tézu, že v dome v izraelskom Nazarete objavenom pri vykopávkach žil v detstve Ježiš Kristus, informuje britská spravodajská stanica BBC.

28.11.2020 08:09
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto:
debata (23)

Ken Dark, ktorý pôsobí na univerzite v Readingu, výskumom príbytku z prvého storočia pod novším kláštorom strávil 14 rokov.

Podľa Darka sa hypotéza, že v dome žil Ježiš s matkou Máriou a pestúnom Jozefom, objavila už v 19. storočí. V 30. rokoch nasledujúceho veku však archeológovia domnienku spochybnili a miesto zostalo takmer zabudnuté až do roku 2006, kedy ho začal skúmať práve Dark.

„Pre nikoho nemôže byť prekvapenie väčšie ako pre mňa (…) Nevydal som sa do Nazaretu, aby som objavil Ježišov domov, ale aby som prebádal históriu mesta ako byzantského pútnického centra,“ uviedol Dark.

Starý príbytok je situovaný pod kostolom z čias Rímskej ríše, ktorý sa nachádza pod mladším kláštorom. „Ľudia v tom čase podľa písomných prameňov verili, že kostol stojí nad Ježišovým domom a že ten je zachovaný v krypte kostola,“ spresnil bádateľ. „Celkom iste ide o kostol, ktorý bol zasvätený mladému Ježišovi a ktorý zmieňuje správa o pútnikoch zo 7. storočia,“ doplnil.

Dark uvádza, že dom bol vytesaný v skalnatom svahu. Jeho tvorca, nech už ním bol ktokoľvek, podľa neho skvele ovládal prácu s kameňom. Mal teda schopnosti, ktoré sa predpokladajú u remeselníkov, označovaných starogréckym výrazom „TEKTONE“. Práve aj o Jozefovi sa Biblia zmieňuje týmto slovom, ktoré sa do slovenčiny prekladá ako tesár.

Aj keď všetky tieto údaje bezpečne nedokazujú, že ide o Ježišov dom, „nikam ďalej, aby sme to mohli povedať s istotou, sa už asi nikdy nedostaneme,“ myslí si Dark.

23 debata chyba