Tento rok bude zrejme jedným z troch najteplejších

Tento rok bude zrejme jedným z troch najteplejších od začiatku meraní v polovici 19. storočia.

12.12.2020 20:00
zem, teplomer, otepľovanie, klimatické zmeny Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Vyplýva to z predbežnej analýzy, ktorú zverejnila Svetová meteorologická organizácia (WMO). V Európe je dokonca priemer tento rok nameraných teplôt najvyššia v záznamoch.

Doteraz najteplejším rokom v štatistikách je rok 2016, kedy vedci namerali v porovnaní s predpriemyslovým obdobím v priemere o 1,2 stupňa viac. Tento rok je zatiaľ na druhom mieste, nasledovaný rokom minulým. Rozdiel je však taký malý, že bude o konečnom poradí jasno až po vyhodnotení všetkých údajov. Už teraz je jasné, že roky 2015 až 2020 budú šiestimi najteplejšími od začiatku meraní v roku 1850.

Aktuálna predbežná správa WMO sa vzťahuje k teplotám od januára do októbra. V priemere bola v tomto období teplota o 1,11 až 1,23 stupňa vyššia ako priemerná teplota v prvých desiatich mesiacoch rokov 1850 až 1900, ku ktorým sa štatistiky vzťahujú. Vysoké teploty pritom vedci namerali napriek tomu, že sa v septembri vytvoril meteorologický jav La Niňa, ktorý by mal za normálnych okolností priniesť ochladenie.

Zvlášť dramatické sú výsledky meraní na Sibíri severne od polárneho kruhu. Teplota v prvých desiatich mesiacoch tohto roka tu bola v priemere o päť stupňov vyššia ako v rokoch 1981 až 2010.

Okrem Európy bol podľa WMO tento rok výrazne teplý tiež na juhozápade USA, na západe Južnej Ameriky a v častiach Strednej Ameriky. Chladnejšie, než aký je dlhodobý priemer, bolo naproti tomu v Kanade, častiach Brazílie, v severnej Indii a juhovýchodnej časti Austrálie.

Hladina svetových oceánov podľa WMO rastie od začiatku meraní v roku 1993 a to v priemere o 3,3 milimetra ročne. Ľahký pokles v tomto roku, rovnako ako v roku 2011, možno spojiť s javom La Niňa, podľa WMO ale na dlhodobom trende nič nemení. Fenomén La Niňa spôsobuje, že viac prší v tropických oblastiach, ktoré odvodňujú veľké rieky, než nad morom. Hladina svetových oceánov tak prechodne klesá.

Jedným z dôvodov narastajúcej hladiny svetových oceánov sú roztápajúce sa ľadovce pri severnom a južnom póle. Podľa WMO Grónsko prišlo od septembra 2019 do augusta 2020 asi o 152 gigaton ľadu. „Arktída zažíva s rastúcimi svetovými teplotami drastické zmeny. Od polovice 80. rokov tam stúpa teplota najmenej dvakrát rýchlejšie, než je svetový priemer,“ uviedla organizácia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #meteorológovia #vysoké teploty #merania